Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Osobni odbitak za uzdržavanu djecu iz sadašnjeg braka i podjela osobnog odbitka s bivšom suprugom – izmjena PK obrasca

Datum objave: 18.12.2007, Klasa: 410-01/07-01/1704, Porezna uprava

Od Područnog ureda Karlovac primili smo upit u svezi izmjene PK obrasca:

– porezni obveznik ima dvoje djece iz prvoga braka za koje osobni odbitak dijeli sa prvom odnosno bivšom suprugom (D.1. i D.2.); – druga odnosno sadašnja supruga poreznog obveznika ima dvoje djece iz svog prvog braka za koje ne dijeli osobni odbitak sa bivšim suprugom; – porezni obveznik i njegova sadašnja supruga imaju još dvoje zajedničke djece.

Postavlja se pitanje u kojoj visini porezni obveznici (suprug i njegova sadašnja supruga) mogu uvećati osobni odbitak za uzdržavanu djecu, budući da se radi o ukupno šestero djece, bez obzira na to da li osobne odbitke koristi samo suprug, samo njegova supruga ili ih međusobno dijele.

Člankom 36. stavkom 2. točkom 2. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04., dalje: Zakon) propisano je da rezidenti mogu uvećati osnovni osobni odbitak za uzdržavanu djecu u visini 0,5 osnovnog osobnog odbitka za prvo dijete, 0,7 za drugo, 1,0 za treće, 1,4 za četvrto, 1,9 za peto, a za svako daljnje dijete faktor osnovnoga osobnog odbitka progresivno se uvećava i to za 0,6, 0,7, 0,8 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice