Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Na koga se odnosi obveza zaprimanja i izdavanja elektroničkih računa - eRačun

Datum objave: 25.10.2018, misljenja.hr
Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi objavljen je u Narodnim novinama 94/18. Kako ovaj Zakon propisuje obvezu izdavanja i zaprimanja elektroničkih računa u nastavku pojašnjavamo na koga se ta obveza odnosi. Članak 6. Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi utvrđuje obvezu za zaprimanje elektroničkih računa u postupcima javne nabave SAMO za javne i sektorske naručitelje od 1. prosinca 2018. godine.
Ovaj Zakon ne ulazi u prethodni postupak javne nabave kada je ista obvezna za odabir pružanja usluga tj., odabira informacijskog posrednika.
Istim člankom izuzima se od odgovornosti za materijalni sadržaj elektroničkih računa i pratećih isprava informacijski posrednik, budući je po svojoj pravnoj naravi posrednik te djeluje u ime i za račun javnih i/ili sektorskih naručitelja i /ili izdavatelja elektroničkih računa na način da za iste pruža uslugu zaprimanja i slanja elektroničkih računa.
Članak 6. ovoga Zakona navodi i kako čelnik središnjeg tijela državne uprave, nadležan za poslove gospodarstva donosi provedbeni akt, pravilnik kojim će se propisati visine naknada za usluge zaprimanja i slanja elektroničkih računa. Članak 7. Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi određuje obvezu za izdavanje elektroničkih računa u postupcima javne nabave od 1. srpnja ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice