Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Kamate na zajmove između nepovezanih osoba

Datum objave: 21.10.2011, Klasa: 410-01/11-01/2050, Porezna uprava

Društvo X. dostavilo je upit vezan za utvrđivanje stope porezno priznate kamate između nepovezanih osoba, rezidenata. U upitu je postavljeno pitanje, da li se osnovica poreza na dobit treba uvećati za iznos tržišne kamatne stope u slučaju kada se beskamatni zajam odobrava nepovezanoj pravnoj osobi rezidentu koja nema povlašteni porezni status. Temeljem navedenoga u nastavku dostavljamo mišljenje.

Zakon o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 90/05., 57/06., 146/08. i 80/10.) člankom 13. stavcima 1. i 2. propisuje da ako se između povezanih osoba u njihovim poslovnim odnosima ugovore takve cijene ili drugi uvjeti koji se razlikuju od cijena ili drugih uvjeta koji bi se ugovorili između nepovezanih osoba, tada se sva dobit u svoti u kojoj bi bila ostvarena, kad bi se radilo o odnosima između nepovezanih osoba, uključuje u poreznu osnovicu povezanih osoba. Povezanim osobama iz stavka 1. toga članka smatraju se osobe kod kojih jedna osoba sudjeluje izravno ili neizravno u upravi, nadzoru ili kapitalu druge osobe, ili iste osobe sudjeluju izravno ili neizravno u upravi, nadzoru ili kapitalu društva. Nadalje, prema stavku 5. navedenog članka Zakona propisano je da se navedene odredbe toga članka odnose i na povezane osobe iz ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice