Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Instant čaj za samoposlužne aparate

Datum objave: 06.06.2008, Klasa: 410-19/08-06/11, Carinska uprava

Porezni tretman instant čajeva u pakiranju od 1 kg sa sadržajem šećera, limunske kiseline, karamela, ekstrakta čaja 1,2%, emulgatora E 341 i arome, koji uvozite u svrhu pripreme i prodaje u samoposlužnim automatima, te pitanje

Je li razvrstavanje predmetnog proizvoda u tarifnu oznaku 2101.2092 Carinske tarife u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na bezalkoholna pića, te je li na navedeni proizvod poseban porez na bezalkoholno piće u iznosu od 40,00 kn po hektolitru dobivenog bezalkoholnog pića, ispravno obračunan.

U članku 3. Zakona o posebnom porezu na bezalkoholna pića (Narodne novine br. 51/94., 139/97. i 107/01.) propisano je da su predmet oporezivanja posebnim porezom bezalkoholna pića. te praškovi i pastile (dehidrirani praškasti proizvodi) namijenjeni za pripremu osvježavajućih bezalkoholnih pića čijim se otapanjem u vodi prema uputi na deklaraciji dobivaju osvježavajuća bezalkoholna pića.

Prema odredbi članka 4. stavak 1. Zakona, obveznikom posebnog poreza na bezalkoholna pića smatraju se pravne i fizičke osobe koje proizvode ili daju proizvoditi bezalkoholna pića za svoj račun te osobe koje u carinsko područje Republike Hrvatske uvoze, unose ili primaju bezalkoholna pića, osim osoba i količina koje su, prema posebnim propisima, oslobođene od plaćanja carine.

Prema članku 4. stavak 5 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice