Mišljenja.hr

Forum

Prefakturiranje troškova i usluga

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_3 Administrator Postova: 331

Prefakturirani troškovi osiguranja

Da, na prefakturirane troškove osiguranja se obračunava PDV osim u slučaju izuzetka, vidjeti odgovor niže Sri, 24.08.2016 u 16:11h.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prefakturirani troškovi osiguranja

Poštovani,

naše povezano društvo "C" nam želi prefakturirati troškove osiguranja, je li se oni pozivaju na oslobođenje ili pak zaračunavaju pdv. Oni su s Allianz-om ugovorili osiguranje i imaju zadatak prefakturirati te troškove svojim povezanim društvima. Mi smo društvo B i društva B i C su ovisna društva od društva A. Društvo A je naša matica iz Austrije, a B i C su iz Hrvatske.
Hvala.
Admin_3 Administrator Postova: 331

Prefakturirani troškovi

PD vidjeti: https://misljenja.hr/forum/porezi-carine-i-fiskalizacija/drzavni-porezi/porez-na-dobit/troskovi-kazni/
tea29 Sudionik foruma Postova: 54

Prefakturirani troškovi kazne

Sve ovisi o ugovoru s dobavljačem. Ako dobavljača teretite za obeštećenje jer on odgovara za štetu onda je bez PDV-a, a ako prefakturirate trošak (kazne, penala) onda je s PDV-om jer se ta kazna ili penal smatra vašom naknadom.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prefakturirani troškovi kazne

Poštovani,

moramo prefakturirat trošak kazne našem dobavljaču koji je odradio radove umjesto nas, naime kupac nam je ispostavio račun za kazne i poziva se na članak 25.Pravilniku o pdv-u i nije zaračunao pdv i mi taj isti račun moramo prefakturirat našem dobavljaču, zanima nas je li obračunavamo pdv ili se i mi pozivamo na taj isti članak?
Hvala.
Lp
st4r10rd Sudionik foruma Postova: 59

Prefakturirani troškovi

Da, baš čitam sad.
Puno hvala!
Admin_3 Administrator Postova: 331

Prijenos porezne obveze kod prefakturiranja

st4r10rd vidjeti niže Pet, 20.07.2018 u 11:36h
st4r10rd Sudionik foruma Postova: 59

Prijenos porezne obveze kod prefakturiranja

Pozdrav svima,

Imam situaciju u kojoj sam dobio račun od građevinskog poduzeća sa prijenosom porezne obveze. Taj račun bi trebao prefakturirati naručitelju uz usluge koje smo izvršili i koje su oporezive. Prema mišljenjima porezne uprave kod prefakturiranja treba ići također prijenos pa da li bi onda trebalo odvojiti i napraviti dva računa, jedan sa našim oporezivim uslugama i jedan sa prijenosom porezne obveze?
Hvala!
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prefakturirani troškovi

Hvala.
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Prefakturirani troškovi

Prefakturiranje usluga s PPO ili s obračunanim PDV-om se primjenjuje na građevinske usluge prema Zakonu i Pravilniku o PDV-u bile one prefakturirane ili ne.
Hoćete li u obračunskom razdoblju izdati jedan račun ili više računa nije određeno propisom već to uređujete s kupcem.
Što se tiče izdavanja računa, npr. nama je jednostavnije izdati dva računa jedan na kojem se obračunava PDV, a drugi zaseban račun s PPO. Ali to može biti i jedan račun ako to dopušta programsko rješenje, da se napomena o PPO odnosi na određene stavke.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prefakturirani troškovi

Ok, a to bi značilo da se moram dogovorit s kupcem da mu 2 fakture ispostavljam mjesečno, ne smijem na moju ulaznu s pretporezom ja prefakturirat s pdv-om ili postoji neka druga opcija.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prefakturirani troškovi

Zagreb, vidjeti: https://misljenja.hr/forum/porezi-carine-i-fiskalizacija/drzavni-porezi/porez-na-dodanu-vrijednost/cl-75-st-3-zakona-o-pdv-u-tuzemni-ppo/
- odgovor: Uto, 23.05.2017 u 18:18h
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prefakturirani troškovi

Poštovani,

s kupcem smo dogovorili održavanje njegove poslovne zgrade. Većinu radova odrade kooperanti i mi te usluge prefakturiramo s našom zaradom. Svi smo obveznici PDV-a. Tijekom mjeseca mi primimo 20 tak ulaznih računa od naših kooperanata na kojima ima i PPO i PDV-a. Kupac traži od nas da mu jednom mjesečno izdamo račun i sad nas zanima kako je ispravno postupit i je li bi bilo ispravno prema Zakonu / Pravilniku o PDV-u da fakture ulazne s PPO prefakturiramo s PPO, a s PDV-om prefakturiramo s PDV-om ili da gledamo što je bila primarna djelatnost te građevine tj. da zbrojimo naše ulazne troškove i vidimo kojih je više s PPO ili s PDV-om i tako ih fakturiamo?
Malo je komplicirano, jer kupac hoće samo jedan račun mjesečno, a meni je iskreno to sve nelogično i zato tražim Vašu pomoć.

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Lijep pozdrav.
tea29 Sudionik foruma Postova: 54

Prefakturirani troškovi

Dalela, sve ovisi što i kako je ugovoreno. Npr. ako plaćamo seminar na kojem je u cijenu uključena kava dobrodošlice i(ili) sendvič, glavna usluga je seminar i fakturira se samo seminar. Međutim ako je ugovorena edukacija i cijena edukacije s prefakturiranjem ostalih troškova, ostali troškovi se prefakturiraju sa stopom kojom se te usluge ostalih troškova oporezuju (npr. snižena stopa za smještaj).
Dalela Registrirani član Postova: 154

Prefakturiranje putnih troškova i smještaja

Poduzeće \"A\" je napravilo uslugu edukacije poduzeću \"B\" koje se obvezalo platiti sve troškove vezano uz edukaciju (smještaj i putni troškovi). Oba poduzeća su u sustavu PDV-a. Poduzeće \"A\" fakturira svoju uslugu za edukaciju. Pitanje: Da li se na putne troškove i troškove smještaja obračunava PDV 25%, jer sam negdje pročitala da Min.fin. ne prihvaća \"prefakturiranje\", već da se i to smatra uslugom koja se oporezuje 25%???
Admin_2 Administrator Postova: 340

PDV na naknadu za okoliš i PPMV

Prolazne stavke su određene čl. 33., st. 3. Zakona o PDV-u, https://misljenja.hr/porezi/porezna-osnovica/1295/
No Bety, u ovom slučaju treba dobro provjeriti radi li se o prolaznim stavkama tj. jesu li te stavke plaćene u ime i za račun druge osobe.
Bety Registrirani član Postova: 4

PDV na naknadu za okoliš i PPMV

Molim Vas da mi pomognete na koji članak PDV-a da se pozovemo kod fakturiranja prodaje vozila iz EU na koje smo uredno platili PPMV i naknadu za okoliš (fondu). Na navedene stavke (PPMV i naknadu za okoliš) ne obračunavamo PDV jer su prolazne stavke dok se na nabavnu vrijednost vozila uredno obračunava PDV. Pronašli smo članak 41 stavak 1 točka c ali nismo sigurni da li da se na njega pozovemo ili na koji drugi članak.
Unaprijed se zahvaljujem
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prefakturirani troškovi

Da, treba ako se ne radi o: https://misljenja.hr/porezna-uprava/porezni-tretman-prefakturiranja-troskova-osiguranja-korisniku-leasinga/5411/
jut Registrirani član Postova: 1

PDV na prefakturiranje troškova osiguranja imovine

Treba li porezni obveznik u računu za prefakturiranje troškova osiguranja imovine obračunati PDV. Račun se ispostavlja drugom poreznom obvezniku. Može li taj drugi porezni obveznik koristiti pravo na pretporez po tom računu za prefakturiranje troškova osiguranja imovine. Napomena: oba porezna obveznika nisu leasing društva.
Postoji li vjerojatnost da bi Porezna uprava u eventualnom nadzoru osporila drugom društvu pravo na pretporez za ovakav račun.

Pitanje postavljam zbog nedoumica i oprečnih mišljenja u svezi čl. 40. st. 1. Zakona o PDV-u i čl. 65. Pravilnika o PDV-u i presude Europskog suda pravde C-224/11.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prefakturiranje troškova

Prijenos porezne obveze za usluge koje se oporezuju prema primatelju.
https://misljenja.hr/novosti/pdv-od-1-srpnja-2013-posebnosti-u-poslovanju-s-eu-nakon-pristupanja-rh-u-eu-iii-dio-obavljanje-i-opo/246/
nina Registrirani član Postova: 94

Prefakturiranje troškova

Gorivo je kupljeno i utrošeno u Hrvatskoj mi trebamo samo prefakurirati taj trošak, pa mislim da nam ne treba nikakva suglasnos jer mi ništa ne prodajemo. Fakture za usluge su fakturirane sa PDV-om jer su i usluge izvršene u tuzemstvu.Računi za gorivo i sve druge usluge plačeni su iz hrvatske firme.
Njemačka firma je porezni obveznik i ima svoj ino porezni broj, mišljenja sam da moram raditi račune sa prijenosom porezne obveze
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prefakturiranje troškova

Da, moguće je. Npr. na gorivo se obračunava PDV, ali perfektuiranje goriva se može smatrati kupnjom i prodajom goriva ili prodajom u tranzitu pa je potrebno provjeriti treba li za to posebno odobrenje HERA-e.
Što se tiče ostalih troškova, dobra ako ostaju u RH - obračunava se PDV.
Za usluge je temeljno načelo oporezivanja (B2B) prema primatelju, osim za usluge za koje je propisan izuzetak, odnosno odstupanje od temeljnog načela oporezivanja usluga.
Za usluge, svaku uslugu treba promatrati pojedinačno i odrediti treba li obračunati PDV ili će se prenijeti porezna obveza na primatelja - društvo u Njemačkoj.
nina Registrirani član Postova: 94

Prefakturiranje troškova

Mi smo d.o.o. porezni obveznik u sustavu PDV-a čiji je vlasnik poduzeće iz Njemačke. Vlasnik je (poduzeće iz Njemačke) ugovorilo posao u Hrvatskoj. Poduzeće u Hrvatskoj je platilo po fakturi gorivo koje je trošak obaljanja dobivenog posla firme iz Njemačke. Faktura glasi na firmu iz Hrvatske. Mi bismo taj i sve druge troškove vezane za taj posao prefakturirali firmi u Njemačkoj - kako i da li je to moguće. Molim pomoć.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prefakturirani troškovi zajedničke pričuve i komunalne nakna

Na neoporezive naknade - 25%.
Na vodu, PU će reći 25%. Ali ipak, to smatramo ovisi o ugovoru i prostoru. Ako se ugovorom o najmu napravi jasno razlikovanje najamnine od troškova vode i ako postoji zaseban vodomjer za taj prostor smatramo da se u tom slučaju može primijeniti stopa 13% za fakturiranje/prefakturiranje vode.
Bit je ugovornih odredbi kako bi se jasno odredilo da ti režijski troškovi nisu varijabilni dio najamnine. A kod neoporezivih naknada nije moguće zadovoljiti uvjet "u ime i za račun".
nina Registrirani član Postova: 94

Prefakturirani troškovi zajedničke pričuve i komunalne nakna

Imam račun za troškove vode gdje mi je PDV 13% i neoporezivu naknadu za razvoj i korištenje. Ja trebam kod prefakturiravanja na trošak vode obračunati PDV 13% ( ili 25% ?????) a na naknade PDV od 25%.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prefakturirani troškovi zajedničke pričuve i komunalne nakna

Na prefakturirane troškove treba obračunati PDV, u ovom se slučaju prefakturirani troškovi mogu smatrati i "varijabilnim" troškom najamnine.

PDV se ne obračunava kod prolaznih stavki, vidi pojašnjenje: https://www.misljenja.hr/forum/porezi-carine-i-fiskalizacija/drzavni-porezi/porez-na-dodanu-vrijednost/prefakturirani-troskovi-bankarske-naknade/
nina Registrirani član Postova: 94

Prefakturirani troškovi zajedničke pričuve i komunalne nakna

Porezni obveznik 1( najmodavac ) u sustavu PDV-a je iznajmio poslovni prostor drugom poreznom obvezniku 2 (najmoprimac) koji je također u sustavu PDV-a. U ugovoru o najmu je određeno da troškove vode, plina, struje kao i troškove komunalne naknade i zajedničke pričuve plaća najmoprimac. Najmodavac je primio račune za troškove pričuve i komunalne naknade bez obračunatog PDV-a jer su neoporezive. Pitanje je da li kod prefakturiravanja troškova pričuve i komunalne naknade najmoprimcu (por.obveznik 2) treba na iste obračunati PDV.
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Prefakturirani troškovi - bankarske naknade

Da Mariola, ako agencija nastupa "u tuđe ime i za tuđi račun", a to znači da će banka tereti Vašeg nalogodavatelja kao dužnika ako Vi kao zastupnik tu proviziju ne platite. Ako će banka za eventualnu neuplatu teretiti Vas, kod prefakturiranja te naknade treba obračunati PDV.

Prolaznu stavku je najjednostavnije pojasniti na primjeru kada se sa špediterom ugovori da u ime i za račun plati carinu i PDV po uvozu za klijenta. Npr. ako špediter zakasni s plaćanjem, dug je klijentov i za zateznu kamatu kao i carinski dug se tereti klijent. Takav odnos je u ime i za račun te špediter iskazuje klijentu na računu carinu i PDV kao prolaznu stavku.
Mariola Registrirani član Postova: 19

Prefakturirani troškovi - bankarske naknade

Hvala Sheldon!

Mišljenja si da bi se čl. 33. st. 3. ZPDV-u ipak mogao primjeniti na bankarske naknade, ako je porezni obveznik u ulozi posrednika (npr. turističke agencije koje rade u tuđe ime i za tuđi račun) ili npr. poreznog zastupnika, pa u svojim knjigama iskazuje ove stavke na bilančnim pozicijama (obveza/potraživanje) od svog/jih klijenata?

U svim ostalim slučajevima, moguće je koristiti pretporez i knjižiti bankarske naknade na troškove, odnosno kod (pre)fakturiranja klijentu u istom iznosu priznati prihode i iskazati obvezu za PDV po stopi od 25% - dakle izravni efekt na RDG poreznog obveznika?
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Prefakturirani troškovi - bankarske naknade

Kod prefakturiranja troškova obračunava se PDV, bez obzira o kakvim se troškovima radi. Na žalost i ako Zakonom o PDV-u nije propisano institucijalno oslobođenje za pojedine usluge (čl. 39., 40. Zakona) Porezna uprava ta oslobođenja tumači upravo na taj način. Pojašnjenje je da ste tu naknadu knjižili na trošak, kod fakturiranja će se iskazati prihod pa ta naknada ne predstavlja prolaznu stavku prema čl. 33. st. 3. Zakona o PDV-u. Znači jedino ako se nešto plati u ime i za račun nekoga, to nije naknada već prolazna stavka koja se evidentira kao potraživanje i zatvaranje potraživanja po naplati i ne oporezuje se PDV-om.
To s uslugama, npr. financijskim, nema nekog smisla jer ako kupimo (primimo za kompenzaciju) pečeni kruh ili mlijeko i sl., i prodamo ga, nećemo iskazati PDV od 25% zato što nismo pekara ili trgovac…, ali na ovu naknadu od banke treba obračunati PDV od 25%.
Naravno, ne primjenjuje se institucijalno oslobođenje, ali Zakonom je „mudro“ propisano: „Kada to obavi…Što ih obavljaju…Kada to čini… i td.“. Znači nije šija nego je vrat.
Mariola Registrirani član Postova: 19

Prefakturirani troškovi - bankarske naknade

Kako bi trebali ispravno postupiti kod prefakturiranja troškova bankarskih naknada?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak