Mišljenja.hr

Forum

Odvjetnik - najam stana

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_1 Administrator Postova: 667

Odvjetnik - najam stana

igor,
treba jasno razlikovati dva različita poreza: dohodak i dobit.
Ako plaća porez na dohodak od imovine po rješenju PU, to nema nikakve veze s prihodom od najma za osnovicu poreza na dobit.
Ako ne plaća porez na dohodak od imovine, ako nije primio rješenje PU o plaćanju tog poreza, izlazne račune evidentira kao prihod u financijskom knjigovodstvu.
Odvjetnička djelatnost je samo djelatnost fizičke osobe koja je obveznik poreza na dobit i obveznik PDV-a kao fizička osoba, obavljanje djelatnosti nema pravnu osobnost. Ovdje nije riječ o dvije osobe: o pravnoj osobi koja bi imala pravnu osobnost, npr. društvu i fizičkoj osobi kao članu tog društva ili uprave.
Dakle, jedna je osoba koja pruža uslugu najma i odvjetničke usluge i ako je u sustavu PDV-a, obračunava PDV, ili se na računu poziva na odredbu Zakona o oslobođenju za sve oporezive isporuke od gospodarskih djelatnosti. Najam je gospodarska djelatnost, jednako kao i odvjetničke usluge, dok npr. prodaja privatnog vozila ili TV-a (koji nisu uneseni ili kupljeni na djelatnost) to nije.
Ako se plati porez na dohodak od imovine s žiro računa odvjetničke djelatnosti za koju je obveznik poreza na dobit, protustavka žr. će biti ili potraživanje od njega, ili na teret tzv. kapitala (ako ga ima), ili kao isplata dobiti, ili izuzimanje... Kao da je kupio "špeceraj" u dućanu.
igor Registrirani član Postova: 23

Odvjetnik - najam stana

Ako mogu malo pojasniti:
- budući da odvjetnik plaća porez na dobit, znači vodi dvojno knjigovodstvo, a stan nije u popisu DI - po meni to nikako ne može biti poslovni najam na koji ide pdv, bez obzira da li će najmoprimac u njemu stanovati ili obavljati neku djelatnost
- računi za najam uvećati će osnovicu poreza na dobit, tako da će za prihod od najma platiti i porez na dohodak od imovine i porez na dobit
- ako porez od imovine plati preko žiro računa, na koji konto to treba knjižiti

Ispravite me ako griješim,

Hvala!
Yoda Registrirani član Postova: 162

Odvjetnik - najam stana

- ako je u sustavu PDV-a i ako je najam za stanovanje, ta usluga najma je oslobođena PDV-a
- ako se porez na dohodak od imovine plaća po rješenju PU, već je u naprijed priznato 30% paušalnih troškova, izdaci-troškovi se ne knjiže (zajedničke su samo PDV knjige i obrazac PDV-a, zajedno s djelatnosti)
- da, ali samo po ulaznim računima koji se odnose i na odvjetničku i na djelatnost najma (knjigovodstvo, telefon i sl.)
igor Registrirani član Postova: 23

Odvjetnik - najam stana

Odvjetnik, obveznik poreza na dobit, iznajmljuje svoj privatni stan obrtniku
- da li može račune za najam izdavati u okviru postojeće slijednosti računa, pozivajući se na čl. 40. st.1
- na koji način evidentirati plaćeni porez na dohodak od imovine, ako se plaća preko žiro računa
- da li će morati dijeliti pretporez ako visina prihoda od najma bude veća od 2%
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak