Mišljenja.hr

Forum

Kamate na pozajmicu kod povezanih društva ili osoba

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Kamate na pozajmicu kod povezanih društva ili osoba

Trgovačko društvo je osnovano s jedinom namjerom, a to je povećanje kapitala, tj. s ciljem ostvarivanja dobiti. Kod prodaje dobara zarada se ostvaruje maržom, a kod zajmova, pozajmica i sl. zarada ili ostvarivanje dobiti je u kamati. Naravno, postoje izuzetci kao npr. komunalna društva i svrha osnivanja komunalnih društava, ali ovdje nije o tome riječ.
I Zakon o porezu na dobit jasno propisuje da se pri utvrđivanju prihoda od kamata na dane zajmove (kod povezanih osoba) obračunava kamata najmanje do visine kamatne stope koja bi se ostvarila između nepovezanih osoba u trenutku odobrenja zajma. Jednako tako, pri utvrđivanju rashoda od kamata na primljene zajmove (kod povezanih osoba), priznaju se obračunane kamate najviše do visine kamatne stope koja bi se ostvarila između nepovezanih osoba u trenutku odobrenja zajma.
Slučaj kada je riječ o povezanoj osobi koja ima povlašteni porezni status, odnosno plaća porez na dobit po stopama koje su niže od propisane stope ili je oslobođena plaćanja poreza na dobit, ili ima u poreznom razdoblju pravo na prijenos poreznog gubitka iz prethodnih poreznih razdoblja uređuje Pravilnik o porezu na dobit. Vidjeti prvu rečenicu u članku Kamate kod povezanih osoba - BZ „Porezni sustav - Porez na dobit“: https://misljenja.hr/kamate-izmeu-povezanih-osoba/c1938/ Klikom miša na NOVOSTI (stupac desno s povezanim člancima) prikazat će se, odmah u prvoj novosti, propisane kamatne stope na zajmove između povezanih osoba po godinama.
Naravno, tu su i mišljenja kao povezani članci ...
Alex Registrirani član Postova: 39

Kamate na pozajmicu kod povezanih društva ili osoba

Poštovanje,

imam nedoumicu oko obračuna kamata između dvije povezane osobe.

Društvo A d.o.o. i društvo B d.o.o. imaju istog vlasnika i povezana su sa te osnove, oba društva su rezidenti, vlasnik je također rezident. Društvo A d.o.o. je dalo pozajmicu društvu B d.o.o.
Društvo A d.o.o. nema povlašteni status vezano za plaćanje poreza na dobitak niti ima pravo na prijenos poreznog gubitka iz prethodnih razdoblja. Društvo B d.o.o. nema povlašteni status vezano za plaćanje poreza na dobitak, ali ima pravo na prijenos poreznog gubitka iz prethodne godine.

Prema čl.13. st.5. t.2 Zakona o porezu na dobit, u ovom se slučaju treba obračunati kamata zbog toga jer društvo B d.o.o. ima pravo na prijenos gubitka.

Međutim, u RRIF-ovom članku "Godišnji obračun poreza na dobitak za 2023. godinu – sastavljanje Obrasca PD" na ovu temu stoji:

" Odredbe čl. 14. Zakona i čl. 37. Pravilnika NE primjenjuju se na pravne osobe rezidente kada ne dolazi do prelijevanja dobiti odnosno kada jedna od povezanih osoba koje su rezidenti nema povlašteni porezni status – stoji u Uputi Ministarstva financija Porezne uprave za sastavljanje prijave poreza na dobitak za 2013. godinu KLASA: 410-10/13-01/4419., od 31. prosinca 2013.). Smatramo da je ovo stajalište Porezne uprave i dalje aktualno."

Dakle, prema ovome ne bi trebalo obračunavati kamatu jer jedna od povezanih osoba - davatelj pozajmice, društvo A d.o.o., nema povlašteni porezni status.

Inače, stajalište Porezne uprave koje se gore navodi, redovno se nalazilo u uputama za sastavljanje Poreza na dobit do 2016 godine, citiram iz upute za 2015, Broj klase:410-01/16-01/81, od 14.01.2016.:

" Nadalje, navedene odredbe o priznavanju kamata na dane zajmove između povezanih osoba, sukladno članku 14. Zakona i članku 37. Pravilnika, odnose se i na povezane osobe koje su rezidenti ako jedna od povezanih osoba ima povlašteni porezni status, odnosno plaća porez na dobit po stopama koje su niže od propisane stope ili je oslobođena od plaćanja poreza na dobit, ili ima u poreznom razdoblju pravo na prijenos poreznog gubitka iz prethodnih poreznih razdoblja. Dakle, u slučajevima kada postoji mogućnost prelijevanja dobiti između rezidenata primjenjuju se navedene odredbe. Povlašteni porezni status ima porezni obveznik koji je izvršio reinvestiranje dobiti.

Odredbe članka 14. Zakona i članka 37. Pravilnika ne primjenjuju se na pravne osobe rezidente kada ne dolazi do prelijevanja dobiti odnosno kada jedna od povezanih osoba koje su rezidenti nema povlašteni porezni status. "

U uputi za 2017 te nadalje, ovog gore dijela više nema.

Koje je vaše stajalište, treba li dakle društvo A d.o.o. obračunati kamatu ?

Admin_2 Administrator Postova: 338

Priznate kamate (ne)povezanih osoba

Član društva, vlasnik, je prema OPZ-u 99,99% povezana osoba, detaljnije https://misljenja.hr/povezana-drustva-i-povezane-osobe/c1936/

Ako je obračunana kamata na zajam koji je primljen od dioničara odnosno člana društva koji drži najmanje 25% dionica ili udjela u kapitalu ili glasačkih prava u poreznom obvezniku, i ako bilo kada u poreznom razdoblju taj zajam nije premašio četverostruku svotu udjela toga dioničara odnosno člana društva u kapitalu ili glasačkom pravu, utvrđenu u odnosu na svotu i razdoblje trajanja zajmova u poreznom razdoblju, osim kamate po kreditima od financijskih organizacija, prema Zakonu o porezu na dobit s te osnove nema obveze uvećanja porezne osnovice. Detaljnije: https://misljenja.hr/kamate-na-zajmove-dionicara-i-clanova-drustva/c3062/
Međutim, pri utvrđivanju rashoda od kamata na primljene zajmove kod povezanih osoba, od dioničara odnosno člana društva, priznaju se obračunane kamate najviše do visine kamatne stope koja bi se ostvarila između nepovezanih osoba u trenutku odobrenja zajma. Prema Zakonu o porezu na dobit, ovu kamatnu stopu određuje i objavljuje ministar financija, a za 2022. godinu iznosi 2,68%. Detaljnije: https://misljenja.hr/kamate-izmeu-povezanih-osoba/c1938/
Dakle, za 2022. priznaju se obračunane kamate najviše do visine kamatne stope 2,68%, a za razliku treba uvećati poreznu osnovicu.
Uz navedene članke za koje su prikazane poveznice, vidjeti i povezana mišljenja klikom na „MIŠLJENJA“ u desnom stupcu pored teksta.
Lino Registrirani član Postova: 20

Priznate kamate nepovezanih osoba

Tuzemni porezni obveznik primio je zajam povezane osobe - nerezidenta koji imao 100 % udio u kapitalu.
Iznos zajma ne prelazi četverostruki iznos kapitala. Kamate su obračunate po stopi od 5 %. Pitanje je - da li se porezno priznatim rashodom od kamata priznaje samo u visini do 2,68% ( radi se o 2022. godini); konkretno - iznos kamate *2,68% = priznati rashod, a kamata *2,32 % ide u neprizanti rashod za koji se uvećava osnovica poreza na dobit ?
Hvala na odgovoru.
IP1903 Sudionik foruma Postova: 44

Obračun kamata

Inozemno poduzeće A je vlasnik poduzeća B i isto daje kratkoročnu pozajmicu poduzeću B. Da li se mora ugovoriti kamata?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Kamate na pozajmicu kod povezanih društva

https://misljenja.hr/porezi/kamate-izmedju-povezanih-osoba/1938/
N/A Postova: 0

Kamate na pozajmicu kod povezanih društva

Iz Upute:
Kamate koje nisu porezno priznati rashod su kamate na zajmove koji su primljeni od dioničara odnosno člana društva koji drži najmanje 25% dionica ili udjela u kapitalu ili glasačkih prava u poreznom obvezniku, ako bilo kada u poreznom razdoblju ti zajmovi premaše četverostruku svotu udjela toga dioničara odnosno člana društva u kapitalu ili glasačkom pravu, utvrđenu u odnosu na svotu i razdoblje trajanja zajmova u poreznom razdoblju, osim kamate po kreditima od financijskih organizacija.

Porezno priznata kamata se utvrđuje sukladno članku 37. Pravilnika o porezu na dobit odnosno prema Odluci o objavi kamatne stope na zajmove između povezanih osoba, koju je objavio ministar financija.
trio no Registrirani član Postova: 185

Kamate na pozajmicu kod povezanih društva

Jedno trgovačko društvo dalo je drugom trgovačkom društvu pozajmicu. U ugovoru je definirana zakonom predviđena kamata. Radi se o povezanim društvima, u oba društva imamo istog člana društva. Kamatu smo obračunali po stopi od 5,14 %, ono što nas interesira je da li je ta kamata priznati rashod ili ne, kod primatelja pozajmica? Društvo koje je primilo pozajmicu ima pravo na prijenos poreznog gubitka iz prethodnih godina.

Lp

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak