Mišljenja.hr

Forum

Ovrha i isplata otpremnine

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_3 Administrator Postova: 330

Ovrha i isplata otpremnine

Prvo u rješenju o ovrsi treba vidjeti što je predmet ovrhe, samo plaća ili sva novčana sredstva. Ako su predmet ovrhe sva novčana sredstva, otpremnina nije izuzeta od ovrhe i isplaćuje se na redovan račun (poveznica je dana niže u odgovoru).
Izbjegavanje ovoga je isplata u gotovini (neoporezivog dijela), to nije rijetka pojava u praksi. No, zaobilaženje ovršnog propisa nije sigurno i za to ne možemo dati preporuku jer se radi o poreznom propisu. Porezni propis nema nikakve veze s propisima iz područja ovrha. Isplatu u gotovini možda nitko neće primijetiti ... Ali to nije ozbiljan odgovor zar ne? Tako možete postupati po uputi o takvom postupanju od Ministarstva pravosuđa i uprave.
Bili bi zahvalni ako bi se takva uputa, ukoliko ju netko ima, podijelila sa svima na ovom forumu.

Kao što smo u nekoliko navrata u ovom forumu napomenuli mi nismo pravni portal, nismo ovlašteni za davanje pravnih savjeta niti besplatno, a niti uz naknadu jer bi se to smatralo nadripisarstvom što je kazneno djelo (čl. 313. Kaznenog zakona i čl. 5. Zakona o odvjetništvu). Preporučujemo da se dodatno konzultirate s pravnom strukom (ovršno pravo), kako bi na temelju pisanog odgovora izbjegli moguće sankcije i neugodnosti zbog konačnog postupanja.

nova21 Registrirani član Postova: 3

Ovrha i isplata otpremnine

Ako smo dobro razumijeli, kod isplate otpremnine povodimo se da dio otpremnine isplaćujemo na zaštićeni a dio na redovni? Ako da koji omjer se tada uzima, onaj koji smo imali na plaći (npr. radniku je na zaštićeni uplaćivano 3/4 neto plaće)?

Hvala
Admin_2 Administrator Postova: 338

Isplata otpremnine kod radnika sa ovrhom

Otpremnina nije izuzeta od ovrhe. Propisano je što je izuzeto od ovrhe i kolika je ovrha, detaljnije: https://misljenja.hr/ovrha-na-placi-2021-godini/v6418/
Različita su mišljenja i postupanja. S obzirom da znate za ovrhu najsigurnije je svu isplatu obaviti na račune (dio ili sve na zaštićen račun). No, neoporeziva otpremnina se smije isplatiti u gotovini uz zahtjev radnika pa nema zapreke za takvu isplatu u gotovini ali smatramo samo za onaj dio koji je izuzet od ovrhe osim ako dobijete drugačiju uputu Ministarstva pravosuđa i uprave kako je navedeno i u mišljenju MF: https://misljenja.hr/isplata-uskrsnice-obveza-isplate-na-racun/m6256/

nova21 Registrirani član Postova: 3

Isplata otpremnine kod radnika sa ovrhom prema obavijesti od

Poslodavac postupa prema Obavijesti uplatitelju (Obrasci G1 I G2) od strane FINE na plaći radnika. Zbog prestanaka radnog odnosa (osobno uvjetovani) radniku se isplaćuje otpremnina. S obzirom da se otpremnina može isplatiti i u gotovini zanima nas da li u ovom slučaju poslodavac može ovom radniku isplatiti otpremninu u gotovini ili je obavezan isplatiti mu je na redovan račun.

Hvala.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak