Mišljenja.hr

Forum

Izaslani i upućeni radnici, rad u inozemstvu

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Izaslani i upućeni radnici, rad u inozemstvu

Plitvice, puno je pitanja, nejasnoća. Prvo bi trebalo utvrditi o čemu se ovdje zapravo radi, obavlja li radnik posao za poslodavca iz RH ili Austrije. Da li je upućen, izaslan ili ništa od toga već radi za poslodavca iz inozemstva - Austrije. Svaka naknadna promjena u konkretnoj situaciji mijenja odgovor.
Vezano za Zahtjev za izdavanje potvrde A1 - izaslanje zaposlenih osoba u EU koji se podnosi HZMO-u na samom obrascu stoji napomena „(ako postoji više od dvije lokacije molimo navedite ih na posebnom prilogu)“.

Hvala Yoda na uloženom trudu i vremenu, uz sve već odgovoreno i napisano u ovoj temi foruma dopunjujemo da to uređuje Uredba (EZ) broj 883/2004/Europskog Parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i za provedbu Uredba (EZ) broj 987/2009 Europskog Parlamenta i Vijeća od 16. rujna 2009.
Dakle, radnik ne može istodobno biti prijavljen i koristiti prava iz socijalnog osiguranja u dvjema državama EU, EGP-a. Doprinosi se plaćaju u državi gdje se obavlja veći dio rada. Takva je primjena i za radnika koji obavlja posao prema nalogu poslodavca u više država.
Uredba 883/2004. uređuje upućene (izaslane radnike) kojima se smatraju radnici upućeni na rad u drugu državu jednokratno i na određeno vrijeme (čl. 12.) te povremene poslove i radne zadatke koji se povremeno obavljaju u drugoj državi EU ili različitim državama EU-a (čl. 13.).
Prilikom obavljanja povremenog posla, radnici se ne smatraju upućenim (izaslanim) radnicima. Te se radnike ne prijavljuje u mirovinsko osiguranje radi promjene statusa već se doprinosi obračunavaju i plaćaju na ukupan iznos plaće ostvarene radom i u RH i u drugoj DČ, a prema propisima u RH. Obračunava se i plaća porez na dohodak u RH ako nije drugačije određeno Ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Radnik ostaje u osiguranju u RH i taj status pripadnosti socijalnom sustavu u RH dokazuje potvrdom A1.

Ako radnik iz RH radi u inozemstvu za poslodavca iz inozemstva, na tog se radnika primjenjuju propisi te inozemne države, a ako mu se odredi porezna rezidentnost u RH može biti obvezan platiti porez na dohodak u RH.

Ako ikako možemo pomoći oko obračuna u RH ili poreznih propisa, tu smo za pomoć u konačnoj i konkretnoj situaciji. Vezano za radno, socijalo i ostala prava, mi takve savjete niti uz dobru volju ne smijemo davati. Mi nismo pravni portal, nismo ovlašteni za davanje pravnih savjeta niti besplatno, a niti uz naknadu jer bi se to smatralo nadripisarstvom što je kazneno djelo (čl. 313. Kaznenog zakona i čl. 5. Zakona o odvjetništvu).

Za konačna i konkretna pravna pitanja iz svoje nadležnosti i HZZO i HZMO imaju svoje pravnike pa se treba javiti u odgovarajuću područnu službu.
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Izaslani i upućeni radnici

Ispričavamo se, ako smo prouzročili neki nesporazum u pitanjima, nije nam to bila namjera, ali i informacije dobivamo " na kapaljku" pa je dosta teško i pitati i tražiti savjet od nekog.

1. radnik bi te poslove u Austriji radio puno radno vrijeme na nekih cca mjesec dana. a i dalje bi bio zaposlen u RH- tom obrt koji ga je zaposlio.
tako da praktički u obrtu RH u kojem radi bio na godišnjem i onda bi za vrijeme godišnjeg otišao u Austriju na rad. Rad bi se sastojao od tog nekog posla(postavljanje krovnih solarnih ploča) i nakon što se to napravi vraća se u rh i radi kao i do sad u obrt kod svog poslodavca tj obrtnika dohodaša. ok,je sad nam je jasno vezano osnovu osigranja-sve ostaje kao dosad....super.

Taj radnik je od Austrije dobio info: da mora obaviti na medicini rada liječnički pregled i da treba ishoditi A1 potvrdu.
i sad nejasnoća oko samog popunjavanja tog zahtjeva A1 za rad u dvije države članice EU- te da ta potvrda vrijedi 12 mjeseci.

Budući da ovih dana i nabavljamo literaturu, i svasta nešto veznao za ovakvu situaciju i tražimo pomoć na sve strane.....još uvijek nas brine pitanje: treba li na tom zahtjevu A1 navoditi adrese i lokacije -naime raditi će se na više lokacija-jer se ti solarni paneli postavljaju na tri adrese u Austriji?- zapravo na tri gradilišta
i trebamo li u prilog a 1 obrasca -tj tog zahtjeva koji bi trebali preko e lane poslati i staviti Ugovor koji je potpisan od strane Ugvorne strane u Beču(Austrija) i Ugovorne strane u Zagrebu- to je taj jdoo-tj poslodavac koji je dogovorio taj posao u Austriji(to je taj drugi poslodavac) i sad su tu pregršt pitanja.....i nejasnoća. mišljenja smo da treba biti u prilogu neki Ugovor tj dokaz da taj obrtnik (iz RH)daje tj posuđuje ili ustupa, ma neznam koji termin bi bio točan ovdje , svog radnika imenom i prezimenom xvcymzm i da ga on daje poslodavcu zxyšyx(iz RH) te da će zajedno raditi na projektu postavljanjnja solarnih ploča u Austriji na tim i tim lokacijama i nakon završetka posla vraćaju se u RH.

e sad budući da ta povrda vrijedi 12 mjeseci vjerujem da će se na takav rad ići kroz koji mjesc opet...kad i koliko neznam...ali pretpostavljam.....
Yoda Registrirani član Postova: 162

Radni odnos u inozemstvu, dvije države članice

Plitvice, iako nije tako bilo shvaćeno pitanje na početku:
1. Pitanje je da li će radnik kod poslodavca u RH biti i dalje zaposlen puno radno vrijeme pa će poslove za inozemnog poslodavca obavljati u slobodne dane!
Ako je tako, osnova i osiguranje se kod poslodavca u RH ne mijenja pa ne treba raditi nikakve promjene.
2. Ako će radnik za poslodavca u RH raditi nepuno radno vrijeme, a radio je puno radno vrijeme tada tu promjenu treba prijaviti na MIO.

S obzirom da je radnik zaposlen u RH kod poslodavca u RH, ima status osiguranika na zdravstveno osiguranje pa ne bi trebalo biti osnove za primjenu čl. 7. st. 1. t. 3 Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Za rad radnika u inozemstvu na koji ga nije uputio poslodavac iz RH, poslodavac u RH nema nikakvih obveza (prijave, odjave, JOPPD i sl.).
Za taj se rad da li je moguć i kako je moguć te koje potvrde treba ishoditi radnik - ta fizička osoba se treba informirati u inozemstvu u toj konkretnoj državi - Austriji.

Na radnika koji je zaposlen u inozemstvu kod inozemnog poslodavca primjenjuju se propisi te države u kojoj će raditi pa bi se kod poslodavca u inozemstvu trebao informirati o svom poreznom i socijalnom statusu u toj državi. Ne vidim svrhu A1 potvrde za radni odnos u Austriji, ali to treba provjeriti s poslodavcem u Austriji.
Vjerojatno će mu se u Austriji obračunavati doprinosi i porez prema njihovim propisima. Taj dohodak ostvaren u inozemstvu - Austriji treba prijaviti u RH (INO-DOH) pa će mu porez od dohotka plaćen u Austriji vjerojatno biti vraćen u Austriji.

Sustav socijalnog osiguranja je u EU reguliran tako da je radnik osiguran u državi u kojoj radi. Na radnika bi se za socijalnu sigurnost trebalo primjenjivati zakonodavstvo samo jedne DČ.
E sada kod Vas je slučaj da bi radnik radio istovremeno u dvije DČ za različite poslodavce, za to čete trebati puno strpljenja kako bi dobili ispravno postupanje na HZZO i MIO. Možda se radi o prekograničnom radniku na nepuno radno vrijeme u Austriji.

Određeno je da je A1 obrazac koji radnik treba zatražiti u RH s obzirom na to da će raditi u dvije DČ. Provjerite ili neka taj radnik za sebe provjeri u HZZO postoje li neke posebnosti za popunjavanje i na što treba obratiti pažnju prilikom popunjavanja.
Za istraživanje možete vidjeti stranicu EK o tome: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=hr&catId=1172
Plitvice Registrirani član Postova: 188

rad u inozemstvo

postovani,
nikog ne želimo prozivati.....ali eto u fazi sakupljanja svih pripremnihmnih radnji i dokumenata smo za navedeno,pa zato tražimo pomoć i savjet ovih dana.....,
uputu s mirovinskog smo pročitali.
Ali nismo se u pitanjima shvatili: pojašnjnje koje smo tražili je drugo:dakle slučaj j je ovakav: poslodavac xyzs obrtnik dohodaš i obavlja jednu djelatnost i radi u RH i njegov radnik bi otišao raditi u Austriju za poslodavca zxyšyx(iz RH) to je neki drugi poslodavac i taj poslodavac ima svoju djelatnost. i onda bi taj radnik (radnik od obrtnika dohodaša) išao za tog drugog poslodavca-čiji uopće nije zaposlenik raditi u Austriju poslove koje inače obavlja taj drugi poslodavac(tj bavi se montažom solarnih ploča ......) i to bi se tamo radilo,
dakle ne bi bilo izaslanje več "običan" rad u inozemstvu. pitanja jesu vezano za radni odnos, kako nebi bilo povrede radnog odnosa u RH, a i Kako bi bilo regulurano sve u Austriji.....Dakle, pitanja su u ovoj situaciji kako pravilno popuniti zahhjev A 1 za rad u dvije i više država pročitali smo da smo za ovakav rad u dvije i više država- da ta potvrda kad se dobije vrijedi mjeseci- ali smo i svjesni da da potvrda potkrepljuje bezbroj radnih propisa.......i saznali smo od nadležnih u mirovinskom da smo obvezni poslati 3 m-3 jer se tu treba promijeniti osnovu osiguranja i kao osnova osiguranja-staviti rad u inozemstvu-kako već piše u tom obrascu---u ekolani mirovinskom.....pa bsmo zato tržili savjet...što i kako a da bude sve odrađeno točno i usklađeno sa svim propisima.....
Yoda Registrirani član Postova: 162

Izaslani i upućeni radnici

Plitvice, treba pročitati vodič (10 stranica teksta) za koji sam dao link. Na prvoj stranici piše:
„To je situacija u kojoj poslodavac šalje svojeg radnika iz jedne u drugu državu da tamo za njega obavlja poslove u određenom razdoblju. Radnik ostaje i nadalje obuhvaćen sustavom socijalnog osiguranja države iz koje je izaslan i doprinosi za socijalno osiguranje plaćaju se u toj državi (u daljnjem tekstu – matična država ili država iz koje je radnik izaslan). Na osnovi potvrde koja se izdaje u tu svrhu izuzet je od plaćanja doprinosa u drugoj državi u kojoj obavlja poslove privremeno, u točno određenom razdoblju.“

A na temelju ugovora s Austrijom porez na dohodak se do 183 dana obračunava u RH.

Znači kod izaslanja se ne mijenja poslodavac, ne sklapa se novi ugovor o radu s ino poslodavcem. Samo je jedan ugovor s poslodavcem koji ga šalje iz RH u Austriju da za poslodavca iz RH obavi navedene poslove. Za to se može napraviti aneks postojećeg ugovora o radu.
Nema potrebe raditi obrazac EM-3P niti išta drugo, ne mijenja se osnova osiguranja. A poslovi će se navesti na zahtjevu za A1 potvrdu.
Zapravo za tog se radnika do 183 dana obračunavaju i plaćaju doprinosi i porez na dohodak u RH, podnosi se JOPPD obrazac i to je to.
On nosi sa sobom Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, ali ako se razboli na liječenje se mora vratiti u RH.
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Izaslani i upućeni radnici

ZABORAVILA SAM PRETHODNO pred koju minutu NAPISATI: poslove koje bi radnik obavljao;montaža solarnih panela, znači elektroradovi na krovu.Još je u fazi prikupljanja dokumenata-još mora na medicinu rada- liječnički za rad na visini...... itd...
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Izaslani i upućeni radnici

zahvaljujem na odgovorima.
i još jedno pitanje imam:
ako tog xy radnika (koji je u RH zaposlenik obrtnika dohodaša) taj njegov poslodavac šalje u Austriju na rad k drugom poslodavcu - na tih ,mjesec dana da li smo obvezni raditi promjenu na EM-3 P OBRASCU na mirovinskom- TO je obrazac o promjeni tijekom osiguranja-da li smo obvezni tu mijenjajati osnovu osiguranja-jer će tih nekih mjesec dana biti rad u inozemstvu-znači to bi bio rad od okvirno :20.08.-20.09.2024..jer inače bio bi rad u trajanju od 10 dana i to dva puta- što je zapravo nekih mjesec dana. Bio bi rad 8 sata dnevno.

i u tu potvrdu A 1 - za rad u više država- jel stavljamo u prilog :Ugovor o radu s tim poslodavcem za kojeg će radnik raditi u inozemstvu (EU)
tj u Austriji ili ide Ugovor sa njegovim poslodavcem u (RH) -koji je s sklopio-kad se zapošljavao
Yoda Registrirani član Postova: 162

Radnici izaslani na rad u inozemstvo

Ako će se posao obavljati samo nekoliko dana, prema našem zakonodavstvu to može biti i rad na terenu u inozemstvu bez izaslanja.
Ako austrijski propisi to ne dopuštaju, sve vezano za izaslanje možete pročitati na 10 stranica teksta: https://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/Publikacije/EU-brosure/22-07-2024-VODI%C4%8C_ZA_IZASLANJE_RADNIKA_U_EUROPSKOJ_UNIJI.pdf?vel=2706571
Što se tiče zahtjeva za potvrdu A1, to su sve podaci o konkretnom poslodavcu, konkretnom radniku i konkretnim poslovima te razdoblju obavljanja tog posla na dvije stranice, sve se popunjava i adresa poslodavca.

Plaćanje poreza na dohodak se za izaslane radnike obavlja u skladu s Ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Ako se prema tom ugovoru porez na dohodak izaslanog radnika plaća u RH, poslodavac izvješćuje Poreznu upravu o plaćenom porezu na temelju Obrasca JOPPD.
Ako se prema tom ugovoru porez na dohodak plaća u državi izaslanstva, poslodavac je o tome obvezan izvijestiti Poreznu upravu putem Obrasca Ino-Izjava. O plaćenom porezu PU se izvještava putem Obrasca INO-DOH do 31. siječnja iduće godine.

S obzirom na nekoliko dana izaslanja u Austriju, što je manje od 183 dana, porez na dohodak se plaća u RH, znači samo JOPPD.
6.1 0005
6.2 0061-0069 vidjeti Prilog 3
Plitvice Registrirani član Postova: 188

radnici izaslani na rad u inozemstvo

radnik od tog obrtnika dohodaša će u Austriji biti na radu tek nekoliko dana , pa saznali smo da se šalje u mirovinsko zahtjev za potvrdu a1 za rad u inozemstvo-tj potvrda a 1 za rad u više država.Pomoglo bi nam kad biste možda imali neki primjer tog zahtjeva popunjenog....budući da mirovinsko ne možemo dobiti danas cijeli dan......da...godišnji su......ali......opet.......savjet što i kako..... bi nam dobro došao.....
Plitvice Registrirani član Postova: 188

radnici izaslani na rad u inozemstvo

Ponajprije se ispričavam,ako sam pogriješila područje u koje ovo pitanje trebam uputiti....
Dakle,obrtnik dohodaš tj.vlasnik obrta ima zaposlenog jednog radnika , a taj radnik je osoba do 30 godina- i još taj poslodavac(obrtnik)koristi onu olakšicu-da ne plaća zdravstveno.I on tog radnika šalje na rad u inozemstvo u Austriju-i sad ga traže potvrdu A1 od Mirovinskog.
Ok,znači , treba tražiti tu potvrdu koju mirovinski izdaje- a da li treba i u Poreznu upravu obavještavati.....putem obrasca ino-izjava? ili nekog drugog obrasca?kako to ide? i onda se plaća bude na joppd obrascu prikazivala s kojim šiframa oznaka stjecatelja primitka (na joppd obrascu točke :6.1 i 6.2. me zanimaju) i na joppd obrascu prikazujem samo iznose obračunatih doprinosa a ne prikazuje se neto plaća? ili griješim ili ide obračun od te Ugovorene plaće-koju smatram kao bruto plaću pa računam koliko su doprinosi?mislim to će za joppd biti aktualno u 9 mj.-kod izrade plaće za 8 mjesec,ali moramo znati.......što kako.......?
i još nas muči popunjavanje obrasca A1 -na aplikaciji mirovinsko...... zar treba sve popuniti sve -adresu poslodavca ili ne?....
Dax Registrirani član Postova: 180

Izaslani radnici - Njemačka

Nekada smo to radili preko zoll.de. Vidi: https://www.zoll.de/EN/Businesses/Work/Foreign-domiciled-employers-posting/Obligatory-notification-workers-posted/obligatory-notification-workers-posted_node.html
Mislim da se sada treba samo prijaviti u uredu za prijavu boravka, za točnu informaciju s obzirom na djelatnost i moguća ograničenja (graditeljstvo i sl.) kontaktirajte na tel.: +49 (0)171 17 69 778 može se razgovarati i na hrvatskom jeziku.
Neka pojašnjenja: https://www.fair-arbeiten.eu/hr/article/274.sie-gehen-als-entsandte-r-arbeitnehmer-in-nach-deutschland.html

LAVA Registrirani član Postova: 1

Izaslani radnici - Njemačka

Poštovani
molim Vas pomoć oko aktivnosti koje moram poduzeti kod izaslanja radnika u Njemačku.
Dakle izaslanje će trajati oko mjesec dana. Radi se o poslovima montaže tehnološke opreme u jednoj tvornici.
U izaslanje će ići djelatnici bravarsko - monterske struke.
Zanima me na koje stranice treba prijaviti radnike u Njemačkoj (stranice ministarstva rada ili carine). U nekim uputama
spominje se zoll.de. Da li možda imaju negdje upute koji se radnici trebaju prijavljivati a koji ne.
Poznato mi je kako se obračunava plaća, da djelatnici ostaju u sustavu hrvatskog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja (potvrda A1) te da se porez na dohodak plaća u Hrvatskoj jer izaslanje traje manje od 6 mjeseci (183 dana).
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Dax Registrirani član Postova: 180

Izaslani radnici u Sloveniju

Ne treba, to je navedeno u ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (čl. 14.), kako ste i sami citirali niže.
Dalela Registrirani član Postova: 154

Izaslani radnici u Sloveniju

Slovenska firma je osnovala podružnicu u Hrvatskoj.
Podružnica u RH je zaposlila djelatnike iz trećih zemalja i izaslala ih je na rad u Sloveniju (u vrijeme kada se kod nas u ljetnom periodu ne izršavaju građevinski poslovi), gdje će biti manje od 183 dana.
Za navedene izaslane radnike napravljen je anex ugovora.
Bruto plaću radnika uvećala sam za 20% na koju sam obračunala doprinose.
Da li im moramo dodatno obračunavati porez iz Slovenije, iako su manje od 183 dana?

Prema uvjetima da:
-radnik boravi u drugoj državi u razdoblju ili razdobljima koja ukupno ne traju dulje od 183 dana u bilo kojem uzastopnom dvanaestomjesečnom razdoblju koje počinje ili završava u predmetnoj kalendarskoj godini ili da boravi u razdoblju koja ne traju dulje od 183 dana u dotičnoj kalendarskoj godini
- plaću isplaćuje poslodavac koji nije rezident druge države ili se ona isplati u njegovo ime, što znači da plaću isplaćuje poslodavac u RH ili plaću isplaćuje u njegovo ime poslodavac u zemlji
izaslanja, a zatim tereti poslodavca u RH
- plaća ne tereti stalnu poslovnu jedinicu ili stalno sjedište koju poslodavac ima u toj drugoj državi
smatrala sam da nije potrebno obračunavati dodatni porez Slovenije, međutim pravna služba u Sloveniji smatra da je potrebno obračunati slovenski porez.

Molim pomoć.


Dax Registrirani član Postova: 180

Izaslani i upućeni radnici

Informacije o upućenim radnicima su ovdje:
- https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/stranci-333/upuceni-radnici/282193
- https://psc.hr/rad-stranaca/
Sa Srbijom imamo ugovor o socijalnom osiguranju pa je za direktora iz Srbije potrebna potvrda da je tamo osiguran:
https://www.mirovinsko.hr/hr/izdavanje-potvrda-a1-mjerodavno-zakonodavstvo-eu/384
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2001_12_14_130.html

- https://misljenja.hr/forum/doprinosi-i-clanarine/obvezna-osiguranja/doprinos-za-zdravstveno-osiguranje/clanovi-uprave-odnosno-direktori-i-placanje-doprinosa/

Osnivanje udruge: https://gov.hr/hr/osnivanje-i-registracija-udruga/568
Dalela Registrirani član Postova: 154

Osnivanje firme ili podružnice ili obrt - samostalna djelatn

Poslovni subjekt sa sjedištem u Beogradu (treća zemlja) otvorila bi podružnicu, d.o.o., j.d.o.o. ili obrt (samostalnu djelatnost) kako bi mogla obavljati svoje usluge popravka klavira, a možda jednog dana i prodaja klavira (veleprodaja) u RH.
Jedan od osnivača ima državljanstvo RH, ali živi u Beogradu.
Da li može poslovni subjekt slati svoje djelatnike iz Beograda da obave uslugu u podružnici u RH (povremeno - možda na mjesečnoj tjedno jednom do dva puta na tri - četiri sata rada), da li su potrebne kakve potvrde da mogu obaviti tu uslugu (na MUP prijava rada od 90 dana)?
U koliko se osnuje j.d.o.o., što je sa obavezom isplate direktorske plaće, obzirom da je osoba već zaposlena i plaća doprinose u Republici Srbiji?
I na kraju da li osim gore navedenog postoji mogućnost da osnuju neprofitnu organizaciju, da li mogu kao strani državljani mogu biti osnivači neprofitne organizacije strana firma i dvije fizičke osobe koje nisu državljani RH?


Emma Registrirani član Postova: 151

Izaslani radnici

Radnik je obvezno zdravstveno osiguran u HZZO-u, a u drugoj državi (EU/EEP/Švicarska) ima pravo samo na nužnu, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja izdane od HZZO. HZZO izdaje Tiskanicu E106 ako privremeni rad traje dulje od godinu dana. Ta se tiskanica predaje nadležnom zdravstvenom osiguranju u mjestu boravka, u drugoj državi.
U slučaju bolesti izaslanog radnika, privremenu nesposobnost za rad utvrđuje i vodi liječnik u toj državi.
Za sve dalje preporuka je kontaktirati HZZO koji i "refundira" plaću.
Rijeka123 Sudionik foruma Postova: 44

Izaslani radnici

Izaslani radnik je otvorio bolovanje u Njemačkoj. Da li mi kao poslodavac ili inozemni liječnik treba obavijestiti HZZO - kakav je postupak u slučaju bolovanja?
Lijepi pozdrav
Admin_1 Administrator Postova: 667

Izaslani radnici

Zakon o doprinosima propisuje da se osnovicom za obračun doprinosa za osiguranika po osnovi radnog odnosa – izaslanog radnika smatraju i iznosi ostalih primitaka iz čl. 22. Zakona o doprinosima što ih poslodavac, osim plaće za rad u inozemstvu isplaćuje osiguraniku. Detaljnije: https://misljenja.hr/doprinosi-clanarina-pristojba/za-osiguranika-po-osnovi-radnog-odnosa-izaslanog-radnika/2722/
cifra Registrirani član Postova: 5

Izaslani radnici

Imamo izaslanog radnika u SLO, izvadili smo A1potvrdu i doprinose plaćamo u RH. Po ugovoru o radu radnik ima ugovorenu bruto plaću i varijabilni ( stimulativni dio). Da li se osnovica za obračun doprinosa, koja se mora uvećati 20%, uzima sa varijabilnim dijelom ( stimulacijom), tj ukupan ostvareni bruto za taj mjesec?
Lijepi pozdrav
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak