Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Dokazi o isporuci dobara unutar EU

Datum objave: 15.03.2018, misljenja.hr
Porezna uprava na svojoj Internet stranici obavještava da je uočeno kako veliki broj poreznih obveznika kao dokaz da je obavljena isporuka dobara unutar EU koja je oslobođena PDV-a prema čl. 41. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 73/13. do 115/16.) ima samo račun i izjavu, te ne raspolažu dokazom da su dobra napustila područje RH, a što je uvjet za primjenu oslobođenja.
Obzirom da teret dokaza da je obavljena isporuka dobara unutar EU snosi porezni obveznik koji obavlja isporuku upućuje se na odredbe čl. 170. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 79/13. do 128/17.) kojim su propisani dokazi potrebni za primjenu oslobođenja od PDV-a temeljem čl. 41. Zakona o PDV-u.
Stoga da bi isporuka dobara unutar EU iz čl. 41. Zakona o PDV-u bila oslobođena PDV-a porezni obveznik prodavatelj dobara mora imati minimalno sljedeće dokaze: račun, otpremnicu, prijevoznu ispravu ili drugi dokument iz kojeg je vidljivo da se odnosi na otpremu ili prijevoz dobara navedenih u računu.
U slučaju ako dobra otpremi ili preveze iz tuzemstva u drugu državu članicu osoba koja stječe dobro ili druga osoba za njen račun, porezni obveznik ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice