Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Datum upisa u RPO za fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva

Datum objave: 20.08.2018, Klasa: 410-01/18-01/1271, Porezna uprava

Zbog učestalih upita u nastavku dajemo mišljenje o datumu od kada se fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva moraju upisati u registar poreznih obveznika (RPO) ako u poreznom razdoblju ostvare primitak po toj osnovi veći od 80.500,00 kn.

Člankom 28. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 115/16.; dalje u tekstu Zakon) propisano je da se dohotkom od samostalne djelatnosti smatra dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti, dohodak od slobodnih zanimanja i dohodak od poljoprivrede i šumarstva. Prema članku 29. stavku 3. Zakona djelatnost poljoprivrede i šumarstva obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju. Fizičke osobe su po osnovi djelatnosti poljoprivrede i šumarstva obveznici poreza na dohodak, ako su po toj osnovi obveznici poreza na dodanu vrijednost prema posebnom zakonu ili ako po toj osnovi u poreznom razdoblju ostvare ukupni godišnji primitak veći od 80.500,00 kuna. Prema članku 37. Zakona kod dohotka od samostalne djelatnosti i dohotka koji se oporezuje na način propisan za samostalne djelatnosti prema člancima 30. – 35. Zakona, mjesečni predujam se utvrđuje ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice