Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zastara prava na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe

Datum objave: 03.03.2011, Klasa: 410-01/11-01/03, Carinska uprava

Dana 23. veljače 2011. godine u Carinskoj upravi, Središnjem uredu zaprimljen je Vaš upit kojim se traži tumačenje odredbe Članka 94. stavka 4. općeg poreznog zakona u odnosu na pojašnjenje da li se izraz "godina" odnosi na godinu u kojoj je porezno tijelo donijelo rješenje o poreznoj obvezi, kamatama i troškovima ovrhe, na godinu u kojoj je rješenje uručeno poreznom obvezniku ili godinu kada je rješenje postalo izvršno sukladno Carinskom zakonu, odnosno Općem poreznom zakonu.

Vezano uz predmetni upit, nastavno se očitujemo kako slijedi:

Odredbom članka 94. stavka 4. Općeg poreznog zakona (Narodne novine br. 147/08. i 18/11.) propisano je da zastara prava na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe počinje teći nakon isteka godine u kojoj je porezni obveznik sam utvrdio poreznu obvezu ili nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu, kamate i troškove ovrhe.

Sukladno odredbama Općeg poreznog zakona, porezno tijelo na temelju činjenica utvrđenih u poreznom postupku donosi porezno rješenje kojim se utvrđuje porezna obveza, odnosno kojim se odlučuje o pojedinačnim pravima i obvezama iz porezno-pravnog odnosa.

Pri tome iz odredbi Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine br. 47/19.) ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice