Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Datum objave: 28.10.2019, misljenja.hr

Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju objavljen je u Narodnim novinama br. 102/19., stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Ovim se Zakonom propisuju uvjeti starosne dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu, koje može steći osiguranik kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.
Razdoblje u kojem će žene moći ostvarivati pravo na starosnu mirovinu s nižom dobnom granicom, produljuje se do 2029. godine.
Propisuju se novi uvjeti starosne dobi za stjecanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu, koje može steći osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.
Razdoblje u kojem će žene moći ostvarivati pravo na prijevremenu starosnu mirovinu s nižom dobnom granicom, produljuje se do 2029. godine.
Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika stječe se s navršenih 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju. Ovu mirovinu ne može ostvariti osiguranik koji je navršio propisanu starosnu dob za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, kao ni osiguranik koji je tu dob navršio uz sniženje starosne granice.
Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine se smanjuje sa sadašnjih 0,3% na 0,2% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu, tj. za 2,4% po godini do maksimalno 12% za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.
Omogućava se ponovno određivanje prijevremene starosne mirovine korisnicima koji su mirovinu ostvarili u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine te im je mirovina bila određena uz smanjenje od 0,3% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će tim korisnicima počevši od 1. siječnja 2020. godine odrediti novi iznos prijevremene starosne mirovine s novim polaznim faktorom, odnosno mirovina će im se umanjiti za 0,2% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice