Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Datum objave: 28.10.2019, misljenja.hr
Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju objavljen je u Narodnim novinama br. 102/19., stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine. U nastavku teksta prenosimo novost Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o izmjenama obuhvaćenim ovim Zakonom o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju te pregled uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u 2020. Starosna mirovina
Ovim Zakonom propisani su novi uvjeti starosne dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu i to pravo može steći osiguranik kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.
Izjednačavanje dobi za starosnu mirovinu za žene u odnosu na muškarce provodi se postupnim povećavanjem dobi za 3 mjeseca godišnje, počevši od 1. siječnja 2020. godine, kada je uvjet za žene 62 godine i 6 mjeseci života i 15 godina mirovinskog staža, sve do 2029. godine.
Pravo na starosnu mirovinu od 1. siječnja 2030. ima osiguranik, žena i muškarac kada navrše 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.
Iznimno od ovih redovitih uvjeta, u prijelaznom razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2029. pravo na starosnu mirovinu s navršenih ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice