Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Vrijednosno usklađenje otpisa potraživanja u slučaju provođenja skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom

Datum objave: 09.01.2012, Klasa: 410-01/11-01/2797, Porezna uprava

Porezni obveznik "I." dostavio je upit u svezi poreznog tretmana vrijednosnog usklađenja otpisa potraživanja u slučaju provođenja skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom. U dostavljenom upitu postavlja se pitanje, da li je vjerovnicima porezno priznati rashod vrijednosnog usklađenja po osnovi ispravka vrijednosti potraživanja od kupca u slučaju kad nitko od pozvanih vjerovnika ne uplati troškove stečajnog postupka te se stoga nad dužnikom provede skraćeni stečajni postupak, odnosno kada se sukladno Stečajnom zakonu (Narodne novine br. 44/96., 29/99., 129/00., 123/03. i 116/10., dalje: SZ), stečajni postupak istovremeno otvori i zaključi.

Nadalje, u dostavljenom upitu je naveden slučaj kad nitko od pozvanih vjerovnika nije uplatio troškove stečajnog postupka u iznosu od 43.000,00 kuna, te je stoga uz zadovoljavanje ostalih propisanih uvjeta proveden skraćeni stečajni postupak, stoga vjerovnici nisu mogli prijaviti svoje tražbine u stečajnu masu. Temeljem navedenoga u nastavku dostavljamo odgovor.

Sukladno čl. 5. st. 1. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 90/05., 57/06., 146/08. i 80/10., dalje: Zakon), porezna osnovica je dobit koja se utvrđuje prema računovodstvenim propisima kao razlika prihoda i rashoda prije obračuna poreza na dobit, uvećana i umanjena prema odredbama Zakona.

Prema čl. 9. Zakona vrijednosna usklađenja po osnovi ispravka ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice