Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uvoz novih motornih vozila marke OPEL I CHEVROLET – utvrđivanje carinske vrijednosti

Datum objave: 30.09.2010, Klasa: 413-01/10-01/268, Carinska uprava

Carinarnica K. uočila je da se na računima prodavatelja OPEL SOUTHEAST EUROPE Kft. i CHEVROLET CENTRAL AND EASTERN EUROPE Kft. iskazuju veliki popusti pod nazivima "fleet campaign Croatia, franchise margin, quality margin, retail i HRQ i wholesale bonus, administration bonus" i dr., te je u svezi istih tražila prilaganje dodatne dokumentacije od strane uvoznika, kao i mišljenje Carinske uprave Odjela za carinsku vrijednost da li su predmetni popusti prihvatljivi ili ne kod utvrđivanja carinske vrijednosti.

Temeljem tako prikupljene dokumentacije i uvidom u dokumentaciju pribavljenu 12 drugih carinarnica gdje se carine OPEL i CHEVROLET vozila drugih uvoznika (kupljeni od istih dobavljača) ustanovili smo da su računi formirani istovjetno svim distributerima u RH, međutim uz različit nivo popusta određenim kupcima ovisno o ostvarenosti ugovorenih obveza. Ujedno je uočeno da predmetni popusti (ovisno od slučaja do slučaja) zbirno iznose i preko 40% od osnovne cijene vozila.

S ciljem jednoobraznog postupanja prema svim uvoznicima/distributerima novih OPEL i CHEVROLET vozila, dostavljamo Vam kratki osvrt na odredbe vezane uz utvrđivanje carinske vrijednosti i popuste kao i činjenice utvrđene temeljem dostupne dokumentacije.

 Kako bi odgovorili na pitanje koja su umanjenja dozvoljena treba krenuti od temeljnih načela utvrđivanja carinske vrijednosti i to:

Carinska vrijednost robe ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice