Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uvođenje fiskalizacije izdavanja računa za prateće dokumente od 01.04.2020.

Datum objave: 23.03.2020, misljenja.hr
Od 1. siječnja 2019. godine ako iz bilo kojeg poslovnog razloga obveznik fiskalizacije prije izdavanja računa izdaje dokument na kojem navodi podatke o plaćanju (ponuda, narudžbenica i sl.), na tom dokumentu mora vidno pisati "OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN". 
Sukladno izmjenama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine br. 121/19.) uvodi se fiskalizacija izdavanja računa za prateće dokumente od 1. travnja 2020. godine.
Postupak fiskalizacije za prateći dokument (ponuda, narudžba i slično) odnosi se na prateći dokument koji se izdaje kada je isporuka proizvoda ili obavljanje usluge već započelo ili je sasvim izvjesno da će do toga doći. Navedeno se ne primjenjuje ako obveznik fiskalizacije do trenutka izdavanja pratećeg dokumenta izdaje račune koji se naplaćuju sredstvima koja se ne smatraju prometom gotovine sukladno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.
Promet gotovinom ili plaćanje gotovinom je prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom plaćanje za isporučena dobra ili obavljene usluge novčanicama ili kovanicama koje se smatraju platežnim sredstvom, karticama, čekom ili drugim sličnim načinima plaćanja, osim plaćanja na transakcijski račun kod banaka. Provođenje postupaka fiskalizacije prodaje za samoposlužne uređaje primjenjuje se od 1. siječnja 2021. godine. Rok za dostavu podataka ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice