Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Utvrđivanje poreznog statusa stranaca koji obavljaju poslove u neprofitnim udrugama i drugim organizacijama bez zasnivanja radnog odnosa

Datum objave: 15.07.2011, Klasa: 410-01/11-01/424, Porezna uprava

Iz odvjetničkog ureda G. primili smo upit o poreznom tretmanu američkih državljana koji svoje primitke ostvaruju u Sjedinjenim američkim državama kod poslodavaca iz SAD-a, dok u Republici Hrvatskoj imaju reguliran status u svrhu boravka radi obavljanja funkcija u neprofitnim udrugama, vjerskim zajednicama ili pak volontiranja za organizatore volontiranja (neprofitne udruge i ustanove), bez zasnivanja radnog odnosa i to u trajanju od 3 mjeseca do godinu dana uz mogućnost produljenja, što u konačnici može trajati i par godina. U nastavku dajemo slijedeće mišljenje:

Prema članku 3. i 4. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04., 73/08. i 80/10.) rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište, a ujedno i fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema prebivalište ni uobičajeno boravište, a zaposlen je u državnoj službi Republike Hrvatske i po toj osnovi prima plaću. Nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u Republici Hrvatskoj ostvaruje dohodak koji se oporezuje prema odredbama ovoga Zakona.

Osnovica poreza na dohodak rezidenta, sukladno članku 6. stavku 1. Zakona o porezu na dohodak, je ukupni iznos dohotka od nesamostalnog rada, dohotka od ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice