Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Usluga prijevoza putnika nakon 1.7.2013. - iskazivanje na računu, u Obrascu PDV i knjizi I-RA

Datum objave: 16.09.2013, misljenja.hr
Temeljno načelo oporezivanja kada poduzetnik obavlja uslugu osobi koja nije poduzetnik (B2C) je prema mjestu sjedišta pružatelja usluge prema čl. 17., st. 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13.). Od tog načela oporezivanja propisani su i pojedini izuzetci. Jedan od takvih izuzetaka je prijevoz putnika.
Čanak 20., st 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost oporezivanje usluga prijevoza putnika uređuje, da se mjestom obavljanja usluge prijevoza putnika smatra mjesto gdje se obavlja prijevoz, razmjerno prijeđenim udaljenostima. To se načelo primjenjuje samo za cestovni i željeznički promet putnika prema čl. 43., st. 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
Prema tome, autobusni prijevoznik ima obvezu utvrditi naknadu usluge prijevoza putnika prema prijeđenim kilometrima u tuzemstvu i izvan teritorija RH. Kod prijevoza putnika za prijeđene kilometre koji se odnose na tuzemstvo, teritorij Republike Hrvatske, PDV se obračunava po stopi od 25%.
Ako se ispostavlja račun za autobusni prijevoz putnika primjerice na relaciji Zagreb – Ljubljana, izdani račun sadržava obračunan PDV po stopi od 25% samo za dionicu puta u RH, prema primjeru, od Zagreba do Bregane (granice), a na dionicu puta u inozemstvu (u DČ ili trećoj zemlji) HR PDV ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice