Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa: Obrazac DOH i DOH-Z te ZPP-DOH - Godišnja prijava poreza na dohodak i provedba posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za 2018. godinu

Datum objave: 26.06.2019, Klasa: 410-01/19-01/1207, Porezna uprava

Na temelju odredbi Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 115/16; dalje u tekstu: Zakon) i Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 115/16 i 106/18) te odredbi Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, br. 10/17 i 128/17; dalje u tekstu: Pravilnik) i Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, br. 10/17 i 128/17; 106/18 i 1/19), u svezi s godišnjom prijavom poreza na dohodak i provedbom posebnog postupka odnosno obračunavanjem godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak dajemo slijedeću uputu:

1. Porezni obveznik i opseg porezne obveze

U skladu s člankom 2. Zakona, obveznik poreza na dohodak jest fizička osoba koja ostvaruje dohodak. Ako više fizičkih osoba zajednički ostvaruje dohodak, porezni obveznik je svaka fizička osoba zasebno i to za svoj udio u zajednički ostvarenom dohotku. Porezni obveznik je i nasljednik za sve porezne obveze koje proizlaze iz dohotka što ga je ostavitelj ostvario do svoje smrti. Nasljednik je istodobno i porezni obveznik za dohodak koji mu pritječe iz naslijeđenih izvora dohotka.

Sukladno članku 2. Pravilnika, porezni obveznik - nasljednik ima obvezu u ime i za račun ostavitelja podmiriti dospjele obveze do vrijednosti naslijeđene imovine, može podnijeti njegovu godi&scaron ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice