Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa br. 9/20 - Uputa o postupanju - uvozne i izvozne dozvole

Datum objave: 22.04.2020, Klasa: 011-02/20-03/9, Carinska uprava

Ova se Uputa primjenjuje pri uvozu ili izvozu poljoprivrednih proizvoda koji je uvjetovan podnošenjem uvozne, odnosno izvoze dozvole. Uputa se primjenjuju također i pri uvozu robe u okviru carinskih kvota kojima se upravlja u sustavu uvoznih dozvola (tzv. licenčne kvote), kao i u slučajevima kada uvozna dozvala predstavlja uvjet za primjenu preferencijalne mjere. Odredbe ove Upute ne primjenjuju se na carinske kvote kojima se upravlja prema kronološkom redu datuma prihvaćanja deklaracija (tzv. “first come – first served“ kvote). Pravila postupanja u slučaju “first come – first served“ kvota propisana su Uputom br. 17/19 „Carinske kvote“ (link).

1. Zakonske osnove

1.1. Carinsko zakonodavstvo Pravila postupanja koja se primjenjuju pri uvozu iz trećih zemalja ili izvozu u treće zemlje, uključujući i robe za koju je potrebna uvozna ili izvozna dozvola, propisuju sljedeći carinski propisi: − Uredba (EU) br. 952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. listopada 2013. o Carinskom zakoniku Unije (Sl. list L 269/10.10.2013., u daljnjem tekstu: CZU) i sve njezine izmjene i dopune; − Delegirana uredba Komisije (EU) 2015/2446 od 28. srpnja 2015. o dopuni Uredbe (EU) br. 952/2013 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice