Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Tumačenje odredbi (čl. 12.) Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Narodne novine br. 108/12., 144/12., 81/13., 112/13.)

Datum objave: 07.11.2013, Klasa: 423-08/13-01/3734, Porezna uprava

​Nastavno na Vaš zahtjev za tumačenje članka 3. točke 1. i 2. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Narodne Novine br. 108/12., 144/12., 81/13., 112/13.), a vezano za primjenu članka 12.a  tog Zakona, odgovaramo kako slijedi; Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi člankom 3. točkom 2. propisano je da se osobama javnog prava u smislu tog Zakona smatraju "javni naručitelji kako su uređeni propisima o javnoj nabavi i sektorski naručitelji kako su uređeni propisima o javnoj nabavi, osim trgovačkih društava koja odgovaraju definiciji poduzetnika". Trgovačka društva u 100%-tnom vlasništvu jedinice područne (regionalne) samouprave koja se bave isporukom vode a obavljaju poduzetničku djelatnost s namjerom ostvarivanja prihoda, iako se radi o osobama javnog prava, smatraju se poduzetnikom sukladno članku 3. točki 1. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te se na njih primjenjuju odredbe navedenog Zakona koje vrijede za poduzetnika. U poslovnim transakcijama osobe javnog prava najčešće se pojavljuju u ulozi dužnika novčane obveze, a u specifičnim situacijama kada osobe javnog prava kao trgovačka društva obavljaju gospodarske aktivnosti industrijske ili komercijalne prirode nuđenjem roba i usluga na tržištu, tada sukladno članku 3. točki 1. Zakona imaju ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice