Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Stopa PDV-a na lijesove i urne, priznavanje PDV-a i troškova na osobna vozila te status komunalnih trgovačkih društva

Datum objave: 12.01.2017, Klasa: 410-01/17-01/13, Porezna uprava

Porezni obveznik iz dostavnog popisa obratilo se upitom u vezi primjene stope PDV-a na pogrebnu opremu – lijesove i urne, priznavanja PDV-a i troškova na osobna vozila u tvrtkama te statusa komunalnih trgovačkih društva u vlasništvu gradova i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U nastavku navodimo postavljena pitanja te odgovore u vezi istih.

1. Da li se stopa PDV 13% odnosi na drveni lijes ili na limeni lijes te da li se stopa PDV-a 13% odnosi na osnovnu urnu sa pepelom pokojnika ili na vanjsku ukrasnu urnu? Odredbama članka 38. stavka 3. točke i) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13. do 115/16., u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) te članka 47. stavka 2. točke i) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 79/13. do 1/17., u daljnjem tekstu: Pravilnik o PDV-u) propisano je da se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi 13% na isporuke urni i lijesova koji se pod tim nazivom stavljaju u promet. Prema tome, snižena stopa PDV-a 13% primjenjuje se na sve lijesove i urne koji se pod tim nazivom stavljaju u promet.

2 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice