Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Što donose izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Datum objave: 18.05.2017, misljenja.hr
Na 37. sjednici Vlade Republike Hrvatske 18. svibnja 2017., usvojene su nove odredbe Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Ovaj Zakon će se uputiti u Sabor, a očekuje se stupanje na snagu u drugoj polovici ove godine. Za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust naknada plaće za prvih 6 mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, ili prvih 8 mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja, iznosi 100% osnovice za naknadu plaće, a koja ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 120% proračunske osnovice mjesečno (3.991,20 kuna).
Povećava se maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 80% proračunske osnovice mjesečno (2.660,80 kuna) na 120% proračunske osnovice (3.991,20 kuna) za drugih 6 mjeseci (nakon navršenih 6. mjeseci života djeteta do godine dana) ako to pravo koristi jedan roditelj, ili 8 mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja. Istovremeno, povećanjem će se obuhvatiti i zaposleni i samozaposleni roditelji koji koriste pravo na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete, koji pravo na roditeljski dopust mogu koristiti u trajanju od 30 mjeseci (od 6. mjeseca ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice