Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Službeno tumačenje poreznog statusa – rezident/nerezident

Datum objave: 29.08.2011, Klasa: 410-01/11-01/1335, Porezna uprava

Na upit odvjetnika M. D. za službenim tumačenjem poreznog statusa hrvatskog državljanina koji u Republici Hrvatskoj ima prijavljeno prebivalište, a živi i radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 1995., gdje mu živi i obitelj, a u Republiku Hrvatsku navraća povremeno, nikad duže od 183 dana u jednoj kalendarskoj godini, te nije zaposlen niti ostvaruje druge primitke u Republici Hrvatskoj, u nastavku odgovaramo:

Republika Hrvatska nema u primjeni Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima te se na tumačenje poreznog statusa, odnosno oporezivanje dohotka poreznog obveznika, primjenjuju tuzemni porezni propisi.

Prema članku 3. i 4. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04., 73/08. i 80/10.) rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište, a ujedno i fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema prebivalište ni uobičajeno boravište, a zaposlen je u državnoj službi Republike Hrvatske i po toj osnovi prima plaću. Nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u Republici Hrvatskoj ostvaruje dohodak koji se oporezuje prema odredbama ovoga Zakona. Rezident u Republici Hrvatskoj plaća porez na dohodak na ukupni dohodak sukladno načelu svjetskog dohotka (dohodak ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice