Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Provedba postupka homologacije pri uvozu motornih vozila koja nisu namijenjena za prijevoz na javnim cestama

Datum objave: 22.07.2009, Klasa: 413-01/09-01/439, Carinska uprava

U svezi Vašega podneska od 21. srpnja 2009. godine, kojim tražite mišljenje da li postoji obveza podnošenja obrasca E-25 o provedenom postupku homologacije za traktor, koji se ne bi registrirao, pa niti koristio u prijevozu na javnim cestama, obzirom da vam Carinarnica Zadar ne prihvaća zahtjev za oslobođenje od homologacije, iako od Državnog zavoda za mjeriteljstvo imate saznanje kako će, ukoliko je to neophodno, izdati i rješenje o izuzeću od homologacije zbog okolnosti da se vozilo neće registrirati, daje se sljedeće pojašnjenje:

Člankom 91. stavak 2. Carinskog zakona (Narodne novine br. 78/99. – 45/09.), propisano je, da roba, da bi bila puštena u slobodan promet, mora zadovoljiti trgovinske mjere i sve propise u svezi s uvozom roba.

Prema odredbama članka 217. stavak 1. Uredbe za provedbu Carinskog zakona (Narodne novine br. 161/03. – 72/09.), određene trgovinske mjere primjenjuju se na stranu robu koja se stavlja u carinski postupak, samo ako se ove mjere odnose na unos robe u hrvatsko carinsko područje. Za motorna vozila jedna od trgovinskih mjera je obveza pribavljanja posebne potvrde o homologaciji, sukladno Pravilniku o homologaciji motornih vozila (Narodne novine br. 100/05. – 37/07.).

No, članak 16. stavak ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice