Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Promjena načina oporezivanja – prijelaz sa poreza na dobit na porez na dohodak

Datum objave: 25.01.2010, Klasa: 410-01/09-01/2089, Porezna uprava

Vlasnik građevinsko trgovačkog obrta postavio je upit vezano za promjenu načina oporezivanja odnosno prijelaza sa oporezivanja porezom na dobit na oporezivanje porezom na dohodak. Prema upitu, obrt je sa 1. siječnjem 2008. prešao na oporezivanje porezom na dohodak zbog ispunjavanja zakonom propisanog uvjeta i to ukupnog prometa u 2007. godini. U upitu se navodi da je tijekom 2009. godine promet pao na četvrtinu prometa iz godine po kojoj je obrt morao prijeći na oporezivanje porezom na dobit. Obrt ne može više podnijeti obveze plaćanja po fakturiranoj realizaciji u današnjim uvjetima kada nema posla u građevinskoj djelatnosti, sukladno upitu, i kada je naplata potpuno neizvjesna. U upitu je istaknuto da su neto neplaćena potraživanja gotovo jednaka neto neplaćenim potraživanjima na dan 31.prosinca 2007. kada je promet bio četiri puta veći nego u 2009. godini. stoga podnositelj upita traži da od 1. siječnja 2010. promijeni način oporezivanja odnosno da se vrati u sustav poreza na dohodak kako bi mogao održati obrt i ne otpuštati radnike.

Temeljem navedenog, u nastavku odgovaramo.

Zakon o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 90/05. i 57/06., dalje: Zakon) u članku 2. stavku 1. propisuje da je porezni obveznik trgovačko dru&scaron ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice