Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Prodaja više od tri nekretnine u pet godina

Datum objave: 11.04.2008, Klasa: 410-20/07-01/54, Porezna uprava

Primili smo upit obveznika poreza na dohodak I.T., a koji se odnosi na utvrđivanje primitaka po osnovi prodaje više od tri nekretnine u razdoblju od pet godina. U upitu je navedeno da je porezni obveznik prodao četiri poljoprivredne parcele, od kojih dvije u 2005., jednu u 2006. te jednu u 2007. godini, pa je postavio upit je li obvezan kao primitke po toj osnovi iskazati samo one ostvarene od prodaje nekretnine u 2007. ili one ostvarene po prodanim parcelama u ranijim godinama.

Člankom 18. stavak 1. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04.) propisano je da se dohotkom od samostalne djelatnosti obrta i s obrtom izjednačenim djelatnostima smatra i otuđenje (prodaja, zamjena i drugi prijenos) više od tri nekretnine ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina, osim ako se nekretnine izvlašćuju na temelju posebnog zakona. Razdoblje od pet godina počinje teći od dana otuđenja prve nekretnine, pri čemu je mjerodavan nadnevak kupoprodajnog ili drugog ugovora odnosno isprave o stjecanju vlasništva.

Dohodak od samostalne djelatnosti po osnovi otuđenja nekretnina i imovinskih prava utvrđuje se u skladu s člancima od 19. do 24. Zakona o porezu na ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice