Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Procedure kod utvrđenog nezakonitog raspolaganja motornim vozilima

Datum objave: 21.07.2010, Klasa: 413-01/10-01/300, Carinska uprava

Vezano za vaša pitanja kakve su carinske procedure u slučaju utvrđenja nezakonitoga načina raspolaganja i korištenja prijevoznih sredstava u Republici Hrvatskoj, obavještavamo vas o sljedećem:

U slučaju sumnje u nezakonito postupanje sa osobnim automobilima stranih registarskih tablica (najčešće je to korištenje takvih vozila od strane osoba s boravištem u RH), nadležne carinarnice temeljem prijava ili obavijesti o počinjenom prekršaju provode prekršajne postupke. Provodeći prekršajne postupke nadležne carinarnice utvrđuju da li su okrivljeni počinili carinski prekršaj ili nisu, a kao sankcija za počinjenje prekršaje Carinskim zakonom propisano je izricanje novčane kazne.

Pored prekršajnih postupaka carinarnice po službenoj dužnosti provode upravni postupak u kojem se vrši obračun naplate carinskog duga u slučaju da se utvrdi nezakonito postupanje sa osobnim automobilima stranih registarskih oznaka.

Predmetni osobni automobili se ne oduzimaju u prekršajnom postupku, jer za prekršaj zlouporabe vozila sa stranim registarskih oznaka nije propisana zaštitna mjera oduzimanja vozila, već se predmetni osobni automobil stavljaju pod carinski nadzor kao osiguranje naplate carinskog duga u upravnom postupku.

Naime, čl. 68. Carinskog zakona propisano je da ako se utvrdi da je roba nezakonito unesena u carinsko područje Republike Hrvatske ili ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice