Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Priznavanje neoporezivog dijela umjetničkog autorskog honorara za obveznika poreza na dohodak koji obavlja samostalnu djelatnost

Datum objave: 06.03.2009, Klasa: 410-01/09-01/185, Porezna uprava

Društvo J. d.o.o., dostavilo nam je upit koji se odnosi na priznavanje neoporezivog dijela umjetničkog autorskog honorara. U upitu je navedeno da je ured ovlaštenog arhitekta registriran kao obveznik poreza na dohodak po osnovi obavljanja samostalne djelatnosti slobodnog zanimanja arhitekta te da dohodak utvrđuje kao razliku između poslovnih primitaka i poslovnih izdataka, na temelju podataka iz propisanih poslovnih knjiga, a član je Udruženja hrvatskih arhitekata Zagreb. Postavljen je upit ima li u tom slučaju pravo poslovne primitke umanjiti za 25% neoporezivog dijela umjetničkog autorskog honorara, a ako ima, odnosi li se to pravo na sve poslovne primitke ili samo na one za koje raspolaže potvrdom odgovarajućeg strukovnog umjetničkog udruženja. Nastavno odgovaramo.

Člankom 22. Zakona o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva (Narodne novine br. 43/96., 44/96. – ispravak) propisano je da se neoporezivi dio umjetničkog autorskog honorara za umjetničko djelo priznaje u visini 25%, a umjetničko djelo određuje se potvrdom nadležne strukovne umjetničke udruge ili ovlaštene agencije prilikom naplate autorskog honorara.

Člankom 19. stavak 1. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04. i 73/08.) i člankom 23. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine br. 95/05., 96/06., 68/07 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice