Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Privremena obustava obavljanja samostalne djelatnosti i svojstvo osiguranika pomorca

Datum objave: 28.02.2008, Klasa: 411-01/08-01/5, Porezna uprava

Povodom dopisa Klasa: 140-10/08-01/5, Ur.broj: 341-99-05/6-08-3 od 10. siječnja 2008. kojim se traži mišljenje o statusu u mirovinskom osiguranju i obvezi doprinosa obrtnika koji je nadležnom Uredu za gospodarstvo prijavio privremenu obustavu obavljanja obrta a za kojega je lučka kapetanija uspostavila prijavu o početku osiguranja kao člana posade broda u međunarodnoj plovidbi i primjene odredaba Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja (Narodne novine br. 147/02. i 177/05. – u nastavku Zakon o doprinosima) dajemo mišljenje.

Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika (Narodne novine br. 76/07.), kao posebnim propisom (lex specialis), uređeno je da su pomorci – članovi posade brodova u međunarodnoj plovidbi, bez obzira na državnu pripadnost broda, osigurane osobe u obveznom mirovinskom osiguranju ako u Republici Hrvatskoj imaju prebivalište odnosno uobičajeno boravište (rezidenti), a u obveznom zdravstvenom osiguranju te zdravstvenom osiguranju zaštite zdravija na radu ako u Republici Hrvatskoj imaju prebivalište ili odobreni stalni boravak i ako međudržavnim ugovorom o socijalnom osiguranju nije drugačije uređeno.

Kako se, pored slučaja koji je predmet ovoga upita, u pravilu mogu pojaviti i više sličnih slučajeva koji su vezani uz osiguranika po osnovi pomoraca – članova posade brodova u međunarodnoj plovidbi, koji obavljaju ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice