Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Primjeri obračuna trošarine i popunjavanje Obrasca GI-MP-JAP kod malog proizvođača jakog alkoholnog pića

Datum objave: 04.10.2013, misljenja.hr
Carinska uprava objavila je primjere vezano za obračun trošarine i popunjavanje Obrasca GI-MP-JAP kod malog proizvođača jakog alkoholnog pića koje prenosimu u nastavku     Nakon što mali proizvođač proizvede jako alkoholno piće treba se utvrditi njegova jakost i količina. Mali proizvođač jakog alkoholnog pića sam obračunava trošarinu tijekom obračunskog razdoblja koje je jednako kalendarskoj godini (od 1. siječnja do 31. prosinca), te je u obvezi istu platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.
Svako kućanstvo smije u jednoj godini proizvesti 20 litara čistog alkohola (dalje u tekstu lča) za vlastite potrebe. Na primjeru proizvedene rakije s udjelom 40 % vol. alkohola, 20 lča odgovara količini od 50 litara gotovog proizvoda-rakije.
Mali proizvođač jakog alkoholnog pića u obvezi je najkasnije do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu dostaviti carinskom uredu nadležnom prema svome prebivalištu Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla te obračunatoj trošarini na Obrascu GI-MP-JAP. Obrazac GI-MP-JAP tiskan je u Prilogu 23 Pravilnika o trošarinama. Ovaj obrazac dostavlja se i ako u godini za koju se podnosi izvješće nije bilo proizvodnje jakog alkoholnog pića.


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice