Vašim dopisom, vezano na provedbu odredbi Zakona o trošarinama (Narodne novine br. 83/09.) u vezi oporezivanja alkohola i alkoholnog pića, u kojem postavljate sljedeća pitanja:

1. Da li je tvrtka "I" d.d. koja koristi etilni alkohol u svrhe laboratorijskog ispitivanja tj. za kontrolu kvalitete proizvoda, obvezna podnijeti zahtjev za oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda ili je dovoljno dobivanje odobrenja za ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta i za trošarinsko skladište za energente i električnu energiju, a kako bi mogla nabavljati etilni alkohol bez plaćanja trošarine na alkohol i alkoholna pića,

2. Da li tvrtka I d.d. može, sukladno odredbi članka 20. stavak 2. točka 2. Zakona o trošarinama, nabaviti etilni alkohol bez plaćanja trošarine odnosno može li se naknadno za alkohol koji je kupljen po cijeni u koju je uračunata trošarina, a utrošen je u svrhe iz članka 20. stavak 2. točka 2. Zakona ostvariti povrat plaćene trošarine sukladno članku 18. stavak 1. točka 3. Zakona o trošarinama, u nastavku dajemo mišljenje kako slijedi.

1. Člankom 20. stavak 2. točka 2. Zakona o trošarinama propisano je da su ovlašteni držatelj tro&scaron ...