U svezi vašeg podneska kojim tražile mišljenje vezano na način postupanja sukladno odredbama Zakona o trošarinama (Narodne novine br. 83/09.), a temeljem zahtjeva tvrtke M.B. d.o.o. za izdavanje odobrenja za oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda, u nastavku dajemo mišljenje.

U podnesku navodite da tvrtka M.B. d.o.o. od proizvođača alkohola koji je ishodio trošarinsko odobrenje za ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta, nabavlja etilni alkohol s volumnim udjelom alkohola 98 % vol. tarifne oznake 2207 10 00 90 te ga koristi u proizvodnji biljnih kapi koje se upotrebljavaju kao dodatak prehrani za snižavanje tlaka, za poboljšanje funkcije bubrega, za smanjivanje želučanih tegoba, za pomoć pri cirkulaciji, za dišne puteve i za smirenje te u proizvodnji biljnih kapi za njegu kose kao kozmetike s posebnom namjenom.

Iz priložene dokumentacije uz podnesak (Rješenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Analitičkih izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) razvidno je da se radi o proizvodima - biljnim kapima deklariranim kao dijetetski proizvod dodatak prehrani koji u sebi sadrže 50% vol alkohola i stavljaju se u promet u pakiranju od 30 ml te o biljnim kapima za njegu kose ...