Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Primjena stope poreza na dodanu vrijednost od 1. siječnja 2019. godine (pelene)

Datum objave: 09.01.2019, Klasa: 410-19/18-02/303, Porezna uprava

Podnositelj upita iz dostavnog popisa obratio se upitom vezano za primjenu stope poreza na dodanu vrijednost (dalje: PDV) od 1. siječnja 2019. na sljedeće vrste proizvoda: • pamučne pelene, • zaštitne gaćice za pelene, • pamučne gaćice za odvikavanje od pelena, • pelena („sve u jedan“ koja sadrži i pamučnu pelenu i zaštitne gaćice • dječje kupaće gaćice (nepropusne za stolicu), • komplet pelena koji sadrži i pamučne pelene i zaštitne gaćice.

Na postavljeni upit odgovaramo u nastavku. Prema odredbama članka 38. stavka 3. točke d) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 73/13. do 106/18.) i članka 47. stavka 2. točke d) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 79/13. do 1/19.) PDV se između ostalog obračunava i plaća po stopi od 13% na isporuku dječjih pelena koje se pod tim nazivom stavljaju u promet. Slijedom navedenog, sve vrste dječjih pelena neovisno o materijalu od kojeg su izrađene koje se pod tim nazivom stavljaju u promet, oporezuju se po sniženoj stopi PDV-a od 13%.

...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice