Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Primjena snižene stope u vezi s oporezivanjem hotelskih i ugostiteljskih usluga

Datum objave: 03.02.2017, Klasa: 410-19/17-02/21, Porezna uprava

Porezni obveznik iz dostavnog popisa uputio je niz pitanja u vezi s oporezivanjem hotelskih i ugostiteljskih usluga od 1. siječnja 2017. godine. U nastavku navodimo dostavljena pitanja i odgovore u vezi istih.

1. Koja bi točno bila definicija usluge all inclusive-a i što ista može/mora obuhvaćati? Oporezuje Ii se usluga all inclusive stopom od 13%? Odredbom članka 38. stavka 3. točke a) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13. do 115/16., u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) i članka 47. stavka 2. točke a) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 79/13. do 1/17., u daljnjem tekstu: Pravilnik o PDV-u) propisano je da se od 1. siječnja 2017. PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi 13% na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima slične namjene, uključujući smještaj za vrijeme odmora, iznajmljivanje prostora u kampovima za odmor ili u mjestima određenima za kampiranje te smještaj u plovnim objektima nautičkog turizma. Objektima slične namjene smatraju se sve vrste komercijalnih ugostiteljskih objekata. Smještajem se smatra noćenje i dnevni boravak u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata. Komercijalnim ugostiteljskim ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice