Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Primitci koji se ne smatraju primitcima od nesamostalnog rada - posebna radna odjeća, obvezni liječnički pregled, voda i dr.

Datum objave: 10.05.2006, Klasa: 410-01/06-01/483, Porezna uprava

Od društva ,,O" d.d. primili smo upit koji se odnosi na tumačenje članka 15. stavka 1. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 177/05.). U upitu je navedeno da bi društvo svojim radnicima tijekom rada omogućilo konzumiranje hladnih napitaka (voda, mineralna voda, sokovi i slično ), budući da se u konkretnom slučaju radi o radnim mjestima s posebnim uvjetima rada, gdje su radnici izloženi visokim temperaturama te trebaju konzumirati tekućinu, a propisi iz zaštite na radu obvezuju poslodavca na davanje napitaka radnicima. Pitanje je da li se hladni napitci mogu tretirati kao izdatak poslodavca koji se smatra porezno priznatim rashodom, a da se istodobno ne smatra primitkom radnika od kojeg se utvrđuje oporeziv dohodak. Odredbama članka 15. stavak 1. Zakona o porezu na dohodak propisano je da se primicima od nesamostalnog rada ne smatraju primici koje poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće iz članka 14. stavak 1. toga Zakona omogućuje radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke od kojih se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca i isplatitelja primitka odnosno plaće, a osobito: - uređenje i opremanje radnih prostora i prostora za odmor i prehranu, - posebna ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice