Ako nemate pretplatu na misljenja.hr, pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 21,33 kn mjesečno, više klikom miša ovdje! Postavljen je upit Središnjem uredu Porezne uprave o primjeni prijenosa porezne obveze pri isporuci nekretnine stranom poreznom obvezniku.
U upitu se navodi da je nekretnina nabavljena od poreznog obveznika krajem 2014. godine s obračunanim porezom na dodanu vrijednost. Nadalje, navodi se da porezni obveznik istu nekretninu želi prodati poreznom obvezniku iz Slovenije koji je u Hrvatskoj registriran za potrebe PDV-a.
Postavlja se pitanje može li isporučitelj odabrati oporezivanje iz članka 40. stavka 4. Zakona o PDV-u te pri isporuci nekretnine stranom poreznom obvezniku primijeniti prijenos porezne obveze. Na postavljeni upit Središnji ured Porezne uprave dao je odgovor, u nastavku dio odgovora citiramo. „Stoga, u slučaju isporuke nekretnine oslobođene plaćanja PDV-a stranom poreznom obvezniku koji je registriran za potrebe PDV-a u Republici Hrvatskoj i ima pravo na odbitak pretporeza u cijelosti, porezni obveznik – isporučitelj ima pravo izbora za oporezivanje. Ukoliko se isporučitelj i stjecatelj odluče za oporezivanje isporuke nekretnina koja je inače oslobođena plaćanja PDV-a tada se primjenjuje prijenos porezne obveze iz članka ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.