Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Prijenos porezne obveze u graditeljstvu primjenjuje se i na izvođača i na podizvođača - kooperanta

Datum objave: 06.05.2014, misljenja.hr
Porezna uprava 3. travnja 2014. dala je mišljenje Kl. 410-19/13-01/490 na upit u vezi načina obračuna poreza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom obavljanja usluge ugradnje elektrotehničke opreme, odnosno upravljačkih ormara u trafostanicu. U upitu je navedeno da je angažiran drugi porezni obveznik za obavljanje navede usluge, te da je za dio usluga angažiran i kooperant. Dan je odgovor vezano za izdavanje računa, tj. primjenjuje li se prijenos porezne obveze ili se zaračunava PDV po stopi 25%. Iz navedenog mišljenja citiramo:   "...propisano je da se građevinskim uslugama iz članka 75. stavka 3. točke a) Zakona smatraju ugradnja, umjeravanje, probno testiranje, puštanje u rad i slične usluge kada se izvode na uređajima i opremi prilikom izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta.
Iz navedenog proizlazi da porezni obveznik koji obavlja uslugu ugradnje elektrotehničke opreme u građevinski objekt primjenjuje prijenos porezne obveze ukoliko se takva usluga obavlja prilikom izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta.
U vezi načina izdavanja računa ističemo da je odredbama članka 79. stavka 7. Zakona propisano da u slučaju kada je primatelj dobara ili usluga obvezan platiti PDV isporučitelj u računu mora navesti prijenos porezne obveze ili engleski izraz reverse charge. Navedeno, u konkretnom ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice