Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Prijenos nekretnine kao gospodarske cjeline postupkom odvajanja s preuzimanjem

Datum objave: 11.03.2011, Klasa: 410-01/10-01/2163, Porezna uprava

Primili smo upit od javnog trgovačkog društva za porezno savjetništvo A. u svezi poreznog tretmana prijenosa nekretnina kao gospodarske cjeline postupkom odvajanja s preuzimanjem. U dostavljenom upitu naveden je plan, prema kojemu bi se iz društva izdvojile nekretnine koje se mogu smatrati gospodarskom cjelinom i unijele u drugo društvo u zamjenu za udjele, međutim tržišna vrijednost nekretnina je veća od knjigovodstvene stoga što nije poveden postupak revalorizacije. U upitu je dostavljeno pitanje, da li u navedenom postupku može doći do povećanja osnovice poreza na dobit, ili obveze plaćanja poreza na dohodak obzirom da se nekretnine izdvajaju po knjigovodstvenoj vrijednosti, međutim član društva će steći udjele u drugom društvu prema procijenjenoj i to znatno većoj vrijednost.

U konkretnom slučaju iz upita, postupak odvajanja i razlog odvajanja imovine je opisan na sljedeći način:

- Fizička osoba je osnivač i jedini član društva A d.o.o. Društvo A d.o.o., u svom vlasništvu ima nekoliko nekretnina, odnosno hotela čija je knjigovodstvena vrijednost 7,8 mil. kuna dok je tržišna vrijednost istih 265 mil. kuna. - Društvo A d.o.o. ne obavlja turističku djelatnost već samo nekretnine iznajmljuje ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice