Ako nemate pretplatu na misljenja.hr, pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 21,33 kn mjesečno, više klikom miša ovdje! Porezna uprava objavila je priručnik pod nazivom „Porezni priručnik za građane“, a podaci u priručniku ažurni su na dan 3. prosinca 2014.

Priručnik može besplatno preuzeti niže na kraju ove obavijesti.

Iz predgovora citiramo:

Osnovna namjena ovog priručnika je pomoć građanima u ispunjavanju poreznih obveza i ostvarenju poreznih prava. Pod „građaninom“ se podrazumijeva rezident fizička osoba koji može biti obveznik poreza na dohodak od nesamostalnog rada (plaće i mirovine), od drugog dohotka, od imovine i imovinskih prava, od kapitala, i od osiguranja. Taj pojam isključuje fizičke osobe obveznike poreza na dohodak od obrta, slobodnih zanimanja i poljoprivrede i šumarstva.
Porezni obveznici su podijeljeni po djelatnostima na temelju kojih ostvaruju oporezive primitke, ili po imovini i imovinskim pravima za koju su obvezni plaćati poreze. Radi lakšeg snalaženja u priručniku u uvodnom dijelu za svakog poreznog obveznika je kratki opis poreza i doprinosa što su ih dužni plaćati, a nakon toga su pojedini porezi ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.