Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Prebivalište i uobičajeno boravište iz članka 38. Općeg poreznog zakona

Datum objave: 29.06.2011, Klasa: 410-01/09-01/1982, Porezna uprava

Vezano za upit trgovačkog društva T o primjeni članka 37. i članka 38. Općeg poreznog zakona o dvojbama s kojima se imenovano društvo sreće povodom isplata terenskog dodatka zaposlenicima temeljem članka 13. stavka 2. točke 15. Pravilnika o porezu na dohodak, u nastavku odgovaramo.

Članak 37. Općeg poreznog zakona (Narodne novine br. 147/08. i 18/11., u nastavku: OPZ) propisuje na koji način porezno tijelo utvrđuje mjesnu određenost poreznog obveznika za potrebe vođenja poreznog postupka, a članak 38. OPZ-a nastavno propisuje utvrđivanje prebivališta i uobičajenog boravišta poreznog obveznika.

Sa stajališta OPZ-a, pretpostavke koje su potrebne da bi se moglo utvrditi da porezni obveznik ima prebivalište u nekom mjestu propisane su člankom 38. stavcima 1. do 3. OPZ-a, dok su potrebne pretpostavke za utvrđivanje uobičajenog boravišta poreznog obveznika propisane člankom 38. stavkom 4. OPZ-a.

U smislu propisanog člankom 38. stavcima 1. do 3. OPZ-a, smatra se da porezni obveznik ima prebivalište ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Boravak u stanu nije obvezan. Ako porezni obveznik u Republici Hrvatskoj ima u vlasništvu ili posjedu više stanova, prebivalište mjerodavno ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice