Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pravo na odbitak PDV-a pri nabavi teretnog vozila

Datum objave: 23.07.2012, Klasa: 410-09/12-01/6, Porezna uprava

Hrvatska udruga poslodavaca postavila je pitanje mogu li porezni obveznici u slučaju nabave motornih vozila koja su registrirana kao teretna vozila (u upitu se navodi Peugeot Partner Tepee) koristiti pravo na odbitak obračunanog poreza na dodanu vrijednost.

Člankom 20. stavkom 11. točkom a) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 47/95. - 22/12., u daljnjem tekstu: Zakon) propisano je da od 1. ožujka 2012. godine porezni obveznik ne može odbiti pretporez za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima.

Odredbom članka 133. stavka 13. Pravilnika o porezu na dodanu (Narodne novine br. 149/09. - 64/12., u daljnjem tekstu: Pravilnik) detaljnije je propisano da porezni obveznik ne može odbiti pretporez obračunan za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima kao što su gorivo, ulje, investicijsko i tekuće održavanje i slično. Osobnim automobilima za čiju nabavu i najam nije dopušten odbitak pretporeza prema članku 20. stavku 11. točke a) Zakona smatraju se motorna vozila iz Carinske ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice