Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pravilnik o osiguranju carinskog duga

Datum objave: 31.05.2018, misljenja.hr
Pravilnik o osiguranju carinskog duga objavljen je u Narodnim novinama br. 49/18., stupa na snagu 7. lipnja 2018. godine. Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti i način polaganja, primjene i povrata oblika osiguranja te druge posebnosti vezano za osiguranje carinskog duga koji je nastao ili bi mogao nastati, uključujući i druga javna davanja koja se naplaćuju za robu koja se uvozi u carinsko područje Europske unije ili izvozi iz carinskog područja Unije. Ovaj Pravilnik donosi nekoliko novina, od kojih je najznačajnija ukidanje mjenice kao oblika osiguranja carinskog duga.
Umjesto mjenice, uvodi se zadužnica ali samo za ograničene postupke i to postupak unutarnje proizvodnje radi uporabe robe pri gradnji, popravku, održavanju ili pregradnji brodova, brodica ili drugih plovila.
Međutim, kako pojedini gospodarstvenici posjeduju odobrenja za korištenje mjenice kao oblika osiguranja, odobrenih po odredbama prijašnjeg propisa, u nastavku se daje informacija o uvjetima i roku korištenja navedenih odobrenja. Sukladno članku 17. stavak 3. Pravilnika o osiguranju carinskog duga odobrenja za podnošenje vlastite bjanko mjenice kao instrumenta osiguranja duga, a koja su izdana sukladno odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja, primjene te povrata instrumenata osiguranja plaćanja koji se koriste ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice