Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Postupci provođenja dubinske analize, tj. prikupljanje podataka za FATCA-u i zajednički standard izvješćivanja (CRS)

Datum objave: 03.05.2019, misljenja.hr
  • Preuzmite besplatno priručnik (PDF) koji je objavila Porezna uprava: Automatska razmjena informacija (link)

Svrha Priručnika

"Priručnik daje pregled pravnog okvira za automatsku razmjenu informacija, FATCA-e, globalnog standarda o automatskoj razmjeni informacija o financijskim računima i razmjene izvješća po državama.
Pojašnjava pojmove koji se odnose na utvrđivanje izvještajnih financijskih institucija i financijskih računa, postupke dubinske analize i informacije koje je potrebno prikupljati u skladu sa zajedničkim standardom izvješćivanja (CRS).
Nadalje, pojašnjava pojmove i obvezu podnošenja izvješća po državama (CbCR) čiji su obveznici skupine multinacionalnih poduzeća.
Priručnik ne sadrži propisani format za elektroničku razmjenu informacija. Općenito format za automatsku razmjenu informacija mora biti standardiziran. Za države članice Europske unije standardizirani format razvija Europska komisija, a države članice preuzimaju taj format u svoje sustave uz mogućnost određenih prilagodbi.
Namijenjen je financijskim institucijama u svrhu boljeg razumijevanja postupaka provođenja dubinske analize i prikupljanja informacija o financijskim računima koje su izvještajne financijske institucije dužne dostavljati Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.
Nadalje, priručnik je namijenjen multinacionalnim poduzećima u svrhu boljeg razumijevanja i ispunjavanje obveze u dijelu podnošenja izvješća po državama Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.
Priručnik je u konačnici namijenjen svim zainteresiranim stranama u svrhu boljeg razumijevanja međunarodnih standarda i primjene najbolje prakse u dijelu automatske razmjene informacija."

 

izvor:porezna-uprava.hr

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice