U vezi Vašeg upita u svezi postupka carinjenja pošiljaka proizvoda koji se naručuju putem interneta (primjerice e-Bay kupovina), izvješćujemo Vas da o sljedećem:

Sva roba koja iz inozemstva dolazi u poštanskim pošiljkama, podliježe carinskom nadzoru te postupku carinjenja, neovisno tko je primatelj i da li je pošiljka naplatna ili besplatna.

No, samo u slučaju primanja robe nekomercijalnoga karaktera, dakle za osobne potrebe, koju fizičke osobe iz inozemstva besplatno šalju fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, vrijednosti pošiljke do maksimalno 300,00 kuna, primjenjuje se oslobođenje od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost. Ovo naglašavamo jer je u carinskoj praksi vrlo česti slučaj netočnog poistovjećivanja mogućnosti oslobođenja od plaćanja uvoznih davanja u poštanskom prometu s oslobođenjem u putničkom prometu.

Naime u putničkom prometu propisan je vrijednosni limit oslobođenja od 1.000,00 kuna, ali tu nije postavljen uvjet da roba mora biti primljena kao poklon od fizičke osobe u inozemstvu, već se pravo odnosi i na robu koja je kupljena u trgovinama.

Stoga naglašavamo kako u poštanskom prometu sve pošiljke robe, koje dolaze iz inozemstva od pravnih osoba, kao i sve pošiljke koje su predmetom kupoprodaje (dakle ...