Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Posebni porez na naftne derivate – nenamjensko korištenje plavog dizela

Datum objave: 30.10.2008, Klasa: 410-19/08-03/17, Carinska uprava

U vašem uvodno navedenom aktu navodite da ste prilikom inspekcijskog nadzora nad uporabom eurodizel-dizelskog goriva obojenog plavom bojom u poduzeću PIK V., utvrdili da se isti koristi u diesel pumpnim agregatima sustava PC Poljoprivrede za potrebe navodnjavanja poljoprivrednih kultura. Iz dopisa poduzeća koje ste u privitku dostavili razvidno je da se zbog tehničkih karakteristika i načina priključivanja predmetni agregati (stacionirani su na obali rijeke Bosut, ne pomiču se) isključivo mogu koristiti samo za pogon centrifugalnih pumpi za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta/kultura. Na vaš upit, mogu li se radni strojevi, poput navedenih pumpnih agregata, ako se koriste isključivo u poljoprivredne svrhe, smatrati poljoprivrednim radnim strojevima, za čiji se pogon smije koristiti plavi dizel, u nastavku odgovaramo.

Sukladno članku 16. stavak 7. Zakona o posebnom porezu na naftne derivate (»Narodne novine«Narodne novine br.. 55/00., 101/00., 27/01., 107/01., 123/03. i 57/06.), eurodizel-dizelsko gorivo obojeno plavom bojom, smije se koristiti samo za pogon poljoprivrednih strojeva komercijalnih poljoprivrednih gospodarstava upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno članku 13. Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu te za pogon ribarskih plovila i strojeva koji se koriste u akvakulturi u količinama potrebnim za obavljanje njihovih djelatnosti.

Definicija poljoprivrednih strojeva, za čiji ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice