Povodom Vašeg upita, vezanog uz određivanje poreznog statusa proizvoda trgovačkog naziva Dallmayr zitronentee instant čaj, a za kojeg ste nam u privitku dostavili presliku analitičkog izvješća Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, broj 7206/10 od 19. studenoga 2010. godine i nalaz Carinske uprave, Središnjeg ureda, Službe za carinsku tarifu, vrijednost, podrijetlo i carinski laboratorij broj 1958/11 od 29. rujna 2011. godine iz kojeg je razvidno da se radi o instant zaslađenom napitku od ekstrakta čaja s okusom limuna, u izvornom pakiranju u vrećici od 1000 g, u nastavku odgovaramo.

Prema članku 3. stavku 1. Zakona o posebnom porezu na bezalkoholna pića (Narodne novine br. 51/94., 139/97. i 107/01.), predmet oporezivanja su bez bezalkoholna pića koja se proizvode na teritoriju Republike Hrvatske ili se uvoze u carinsko područje Republike Hrvatske.

U stavku 3. istoga članka predmetnog Zakona propisano je da se bezalkoholnim pićima smatraju osvježavajuća bezalkoholna pića od voćnog soka, voćne baze, biljnih ekstrakata, žitarica ili sirutke, umjetna osvježavajuća bezalkoholna pića i niskoenergetska osvježavajuća bezalkoholna pića, te sirupi namijenjeni za proizvodnju ili pripremu osvježavajućih pića, a u stavku 2. istoga članka predmetnog Zakona, propisano je da su predmet oporezivanja i praškovi i pastile (dehidrirani praškasti proizvodi) ...