Tražite određivanje poreznog statusa i tarifnih oznaka za okove LYCHEE nektar, 100% ANANAS sok od ananasa i z koncentrata sa voćnim tkivom, POMELO nektar iz koncentrata sa voćnim mesom, MANGO nektar, ŠIPAK nektar iz koncentrata, LIMUN TRAVA nektar, u nastavku odgovaramo.

Oporezivanje bezalkoholnih pića posebnim porezom u RH, uređeno je Zakonom o posebnom porezu na bezalkoholna pića (Narodne novine br. 51/94., 139/97. i 107/01., dalje: Zakon).

Odredbama čl. 3. Zakona, propisano je da su predmet oporezivanja posebnim porezom bezalkoholna pića koja se proizvode na teritoriju RH ili se uvoze u carinsko područje RH, pri čemu se bezalkoholnim pićima smatraju osvježavajuća bezalkoholna pića od voćnog soka, voćne baze, biljnih ekstrakata, žitarica ili sirutke, umjetna osvježavajuća bezalkoholna pića i niskoenergetska osvježavajuća bezalkoholna pića, sirupi namijenjeni za proizvodnju ili pripremu osvježavajućih pića, te praškovi i pastile namijenjeni za pripremu osvježavajućih bezalkoholnih pića čijim se otapanjem u vodi prema uputi na deklaraciji dobivaju osvježavajuća bezalkoholna pića.

Također, st. 4. istog članka Zakona, propisano je da se 100% prirodni sokovi ne smatraju bezalkoholnim pićima u smislu Zakona.

Porezni obveznik posebnog poreza na bezalkoholna pića jer uvoznik ili proizvođač, što je prema čl. 4. Zakona, a porezna obveza obračuna posebnog poreza, propisana čl ...