Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezno oslobođenje donacija za otklanjanje katastrofe uzrokovane potresom

Datum objave: 08.01.2021, misljenja.hr
Pravilnik o dopunama pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona (Narodne novine br. 2/21.) uvodi oslobođenje od plaćana poreza na dodanu vrijednost kod donacija za otklanjanje katastrofe uzrokovane potresom i uređuje plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit kod donacija za otklanjanje katastrofe uzrokovane potresom. Sukladno Pravilniku o provedbi općeg poreznog zakona, iznimno od posebnih propisa o oporezivanju dobiti i dohotka, poreznim obveznicima (poduzetnicima) donacije za otklanjanje katastrofe uzrokovane potresom su porezno priznati rashod ili izdatak neovisno o visini ostvarenih prihoda ili primitaka u prethodnom poreznom razdoblju i neovisno o tome jesu li dane izravno određenoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Jednako tako, te su donacije u isporuci dobara i usluga oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Plaćanje poreza na dodanu vrijednost kod donacija za otklanjanje katastrofe uzrokovane potresom
Članak 71.ta Pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona određuje da su porezni obveznici upisani u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost prema posebnom propisu, oslobođeni plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara i usluga, obavljene bez naknade ili protučinidbe, za pomoć područjima za koja je proglašena katastrofa Odlukom o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom (Narodne novine br. 1/21).
Ovo se oslobođenje primjenjuje počev&scaron ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice