Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni tretman pripajanja obrta trgovačkom društvu

Datum objave: 27.02.2009, Klasa: 410-01/08-01/1541, Porezna uprava

Optika X., majstorska radnja za očnu optiku, je obrt koji obavlja optičarsku djelatnost proizvodnje i popravka naočala te trgovine na malo naočalama i optičkim proizvodima. Od 2006. godine obrt je obveznik poreza na dobit i vodi poslovne knjige prema propisima o računovodstvu. U vlasništvu obrta nalazi se više nekretnina koje služe za obavljanje djelatnosti. Vlasnik obrta je ujedno i jedini član društva Optika X. d.o.o. koje obavlja istu djelatnost kao i obrt, stoga vlasnik obrta namjerava prenijeti djelatnost i imovinu obrta u društvu odnosno pripojiti obrt društvu.

Postavlja se upit da li se navedeno pripajanje može provesti u skladu s odredbama članaka 19. i 20. Zakona o porezu na dobit, te koji je porezni tretman nekretnina koje se nalaze u imovini obrta, a predmet su pripajanja trgovačkom društvu. Naime, kako se u praksi trgovačkog suda, prema navodima iz upita, ne dozvoljava prijenos cjelokupne djelatnosti obrta na društvo već samo imovine kao povećanje temeljnog kapitala, postavlja se upit koji je porezni tretman imovine koja se pri pripajanju unosi u temeljni kapital, a koji ako se unosi u neupisani kapital društva sukladno člancima 9. i 10. Pravilnika o porezu na dobit.

Temeljem ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice